Film og tv

Lisa Teige er tilbake foran kamera som danseren Amalie – i oppfølgerfilmen «Battle: Freestyle». Der må hennes rollekarakter velge hva hun vil og hvem hun vil være der Amalie er splittet mellom kjærligheten til Mikael, savnet etter den fraværende moren, og lidenskapen til dans.

Lisa Teige i ny Netflix-film: – Jeg er litt på samme sted i livet som Amalie-karakteren

– Akkurat som Amalie holder jeg på med å teste ut forskjellige ting – og ta valg. Det sier Lisa Teige, danseren og skuespilleren som slo gjennom i «Skam» før hun gjorde sin første filmhovedrolle i «Battle». Fredag er det premiere for oppfølgeren.

Publisert Sist oppdatert

«Battle: Freestyle» plukker opp tråden noen år etter at handlingen i 2018-filmen utspilte seg. «Battle» ble betegnet som Norges første dansefilm, og var basert på forfatteren Maja Lundes manusidé som først hadde gått veien om ungdomsbokformatet.

Etter at «Battle» hadde hatt kinopremiere plukket Netflix den opp, og «Battle: Freestyle» er laget for strømmetjenesten og har global premiere 1. april. Om det å plukke opp tråden – og gamlerollen som hovedpersonen Amalie – sier Lisa Teige:

– Jeg var spent på hvilken retning filmen skulle ta. Jeg er litt på samme sted i livet som Amalie-karakteren.

– Det er ny regissør, Ingvild Søderlind, men samme koreograf, som er Camilla Tellefsen. Jeg føler meg veldig heldig som får jobbe med disse flotte damene. Det blir en annen inngang til prosjektet, og det har vært sunt å få nye øyne og ambisjoner inn som kan ta filmen til nye høyder.

Identitetsspørsmål

Handlingen i forrige film utspilte seg da Amalie, som fra et vestkanthjem der faren går konkurs, gikk på videregående. I andre film ut har hun flyttet ut fra barndomshjemmet og bor sammen med kjæresten, østkantgutten Mikael som hun møtte i forrige film. Han spilles på ny av Fabian Svegaard Tapia.

– Hun er mer moden nå når hun er i tyveårene. Man er kanskje litt tryggere da enn man var på videregående. Men det er fortsatt mange store livsspørsmål som står på spill. Det oppstår en god del problemer angående identitet og hvem hun vil være – kanskje i et annet omfang enn i den første filmen, sier Lisa Teige.

– Amalie er blitt del av et crew som heter Illicit sammen med kjæresten Mikael. Hun har lyst til å leve av dans, og det er ikke akkurat det enkleste yrket å begi seg ut på, sier Teige av egen erfaring. Crewet har søkt på et stort dansebattle i Paris, og kommet til finalen.

– De har håpet om å vinne, for det kan gjøre at de kan leve av dans. De trenger så sykt å få det til! Det higet etter å oppnå drømmen er rammen. Men dette foregår i Paris, der bor og arbeider moren til Amalie – som har vært fraværende i datterens liv. Det er sårt for Amalie å se henne igjen, å se det livet moren lever uten henne.

Havner i skvis

Og som ikke det var nok, så forteller Lisa Teige at Amalie får tilbud om en danseaudition, som vil kunne gjøre at hun får studere moderne dans i Paris.

– Da blir hun satt i en skvis. For crewet er blitt familien hennes, de deler de samme drømmene. Skal hun forlate dem?

Danseren og skuespilleren kjenner seg veldig igjen i Amalies hverdag, forteller hun til NTB.

– Jeg er utdannet danser og jobber for å leve av dans. Det er ikke alltid det letteste. Jeg kjenner meg ekstremt igjen i dansegleden og kampen om å få det til. Det er vanskelig å være ung og finne ut av hva man har lyst til, og ta sine egne valg, i stedet for å gjøre det andre forventer av deg eller har lyst til at du skal gjøre.

Selv lever hun av dans og skuespill, noe som har vært drømmen hennes fra hun var veldig ung, og har også tatt danseutdannelse.

– Fra folk jeg kjenner vet jeg at det er ikke alltid familien støtter dem, eller at man får det til. Man må konstant jobbe for det. Det kjenner jeg meg godt igjen i.

Vil ikke i bås

Hun gikk rett inn i «Battle: Freestyle»-produksjonen da hun var ferdig utdannet. Siden har hun vært aspirant i NSP 2 , som er et talentutviklingsprogram for unge dansekunstnere innen samtidsdans i samarbeid med Talent Norge. På spørsmål om hva hun regner seg som, danser eller skuespiller, svarer Teige «danser», fordi det er det hun har utdannet seg til.

– Men jeg har ikke så veldig behov for å sette meg selv i båser på den måten. Jeg liker å jobbe kreativt og uttrykke meg selv. I hvilket format det skjer spiller mindre rolle. Dans er mer abstrakt for meg, det er et rom jeg kan leke, mens i film er det et narrativ vi følger som skal formidle noe.

I tiden fremover har hun planer om å reise ut i verden. Lisa Teige fikk et diversestipend fra Kulturrådet hun skal bruke på workshops og oppsøke andre dansemiljøer i utlandet. Men hun har mer på gang, røper hun:

– Jeg er med i Mediefabrikkens regiprogram for unge kvinner og skal i gang med å produsere min egen kortfilm. Jeg har drevet med film selv og kunne tenke meg å lære mer om produksjon. I tillegg interesserer det meg å fortelle noe og formidle et budskap. Jeg er glad i å skrive og har lyst til å øve på å skrive et manus. Akkurat som Amalie holder jeg på med å teste ut forskjellige ting – og ta valg!

Powered by Labrador CMS