MusikkPlot

­Katarina Barruk fanger øyeblikket med ny singel

Den umesamiske musikeren Katarina Barruk er ute med singelen «Dállie». Her prøver hun å fange tilstedeværelsen og sette pris på den. Hvis man klarer å være til stede i øyeblikket, kan man skjønne tiden bedre, ifølge musikeren.

Publisert Sist oppdatert

Med en ny singel ute og mer musikk på vei, er hun booket til festivalene by:Larm og Riddu Riđđu. I år er det 10 år siden Katarina ble utnevnt til årets unge samiske artist ved Riddu Riđđu, så hun ser frem til å feire dette på urfolksfestivalen i juli.

– Hvordan føles det å være ute med ny singel?

– Det er veldig gøy og spennende. Jeg er også litt nervøs, siden det er så lenge siden jeg slapp ny musikk, sier musikeren.

Barruk innrømmer at det kjennes stort å gi fra seg noe som hun har brukt mye tid på og satt så mye kjærlighet i.

Vil være tilstede i øyeblikket

Hun har skrevet mye med Arnljot Nordvik, som også har produsert singelen. Katarina og Arnljot var inspirert av tilstedeværelsen. Hun forklarer at det er så lett å ikke være til stede, og mener at hvis man klarer å være til stede i øyeblikket, kan man skjønne tiden mye bedre.

– Hvordan skriver du låter?

– Det er ganske ulikt fra gang til gang. Men jeg har jo forstått at min tilnærming handler om å forstå hva som er kjernen i følelsene. Koblet til hva jeg skal formidle med musikken og hvordan jeg gjør det, sier Barruk.

Hun sier metodene hun anvender kan variere. Det kan være at hun finner en melodi på piano eller med stemmen. Det å spille med andre er også en viktig del av prosessen. Musikeren forteller at sist hun var på låtskrivingsøkt, var det viktig å skjønne akkurat hva hun ville fortelle.

– I etterkant har jeg tenkt på filosofien, hvordan man lager en tradisjonell joik. Det er litt lik tilnærming til hvordan jeg gjør musikk, jeg må være koblet til en følelse, forteller sangeren.

Kombinerer elektronisk med organisk

Barruk finner ofte inspirasjon gjennom å utforske hva røsten og kroppen kan gjøre. Hun synes også det er kult å se hva hun kan få til med et mer elektronisk lydbilde, hvor hun kombinerer det elektroniske med organisk lyd.

– Ofte når jeg skriver tekst kommer det samtidig med musikken, forteller Barruk.

For Katarina handler musikken om det å formidle budskap. Hun håper publikum kan kjenne på at de har fått med seg noe etter å ha hørt på. Så legger hun til at det er opp til lytterne hvordan musikken tolkes.

– Jeg blir jo glad etter at jeg har spilt og folk sier de er veldig berørt.

Den samiske kulturen

Når det kommer til viktigheten av å inkorporere den samiske identiteten i musikken, forteller Barruk at det ikke er noe hun kan velge å ha med. Hun forklarer at det ikke er eksternt, men heller at det hører sammen med henne. Det er grunnen for den hun er som person og musiker.

– Om jeg ikke gjør det, hvem er jeg da og hvordan skal jeg leve?

– Hvor viktig er samarbeidet med produsenten?

– Vi har jobbet nært hverandre i mange år og på denne låta har jeg én av de to produsentene jeg bruker jobbe med, forteller musikeren.

Hun er veldig glad for samarbeidet med Arnljot Nordvik på «Dállie». Så har også Christo Stangness vært en stor del av samarbeidet på den kommende plata.

– Vi har alle lignende verdier, vi brenner for musikk i bunn og grunn.

Musikeren forteller at det er betydningsfullt at hun er del av hele prosessen, at hun får formidlet kulturen sin på best mulig måte.

Låta forblir den samme

Hun sier videre at de i studio samarbeider om å ta vare på det som er uttrykket og utgangspunktet for låta. Det bruker ikke å skje altfor store endringer, heller at lydbildet kan endres og fare i litt forskjellige retninger. Men låta og dens uttrykk forblir det samme, selv om lydbildet justeres.

– Du er også endringsagent for Music Norway, kan du si mer om det?

– Jeg føler meg veldig heldig som kan være del av den gruppa. Det er veldig fine og smarte mennesker jeg samarbeider med. Ser fram til hva vi kan få til, sier hun.

Det trengs endring for en mer mangfoldig og flerkulturell musikkbransje, legger hun til.

Tiårsjubileum som artist

Katarina er blant annet booket til den internasjonale urfolksfestivalen Riddu Riđđu. Hun har spilt på festivalen mange ganger før. Samtidig føles det spesielt for henne å komme tilbake, ettersom det var der hun fikk sin start.

I år har hun nemlig tiårsjubileum som artist. I 2012 ble hun utnevnt til årets unge samiske artist på urfolksfestivalen. Sangeren sier det blir fint å feire det på scenen i sommer.

– Det er alltid fint å få være del av en urfolksfestival. Føles mer som hjemme, beretter artisten.

Planene fremover handler om å slippe mer musikk, som hun er spent på å dele med lytterne.

– Så blir det turnéer og konserter utover året, sier hun.

Powered by Labrador CMS