Notiser

Valgkampen starter på Kulturytring – politikere fra hele Norge stiller til debatt

Lokalpolitikere fra hele landet deltar i den store ordførerdebatten og den reviderte kulturloven gås etter i sømmene.

Publisert Sist oppdatert

­Kulturytring er Norges største nasjonale arena for kulturpolitikk, og finner sted i Drammen 19. til 21. juni. Festivalen arrangeres i samarbeid med Drammen kommune og Viken fylkeskommune, og er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival.

Nå er det klart at mer enn 45 norske politikere deltar på Kulturytring, med navn som Anette Trettebergstuen (Ap), Grunde Almeland (V), Tage Pettersen (H), Åslaug Sem Jacobsen (Sp), Silje Hjemdal (Frp) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) på blokka. Ordførerkandidater fra hele landet møtes til den store ordførerdebatten og den reviderte kulturloven bygger seg opp til å bli et av de største temaene for lokalt kulturliv på Kulturytring.

Lokalpolitikere fra hele landet møtes til ordførerdebatten

Ordførerkandidater fra hele landet stiller til kulturpolitisk duell og debatt i den store ordførerdebatten som går av stabelen tirsdag 20. juni. Å løfte opp lokalpolitikken under Kulturytring har vært et viktig mål i festivalplanleggingen, forteller Monica Larsson, generalsekretær i Norsk kulturforum:

– På Kulturytring skal kunst- og kulturpolitikk settes på agendaen med flere enn 160 programposter og en rekke debatter. Vi skal sparke i gang valgkampen og utfordre norske politikere på deres visjoner for kulturlivet de neste fire årene. En lignende kulturpolitisk mønstring har aldri være arrangert i Norge før, sier Larsson. – Vi gleder oss veldig!

Generalsekretær i NOKU, Monica Larsson. Foto Elfie Leinan

I første del av debatten møtes Oslo-kandidatene Rina Mariann Hansen (Ap), Omar Samy Gamal (SV) og Anne Lindboe (H) til duell under temaet «Oslo, Norges kulturhovedstad: Hva skal skje de neste fire årene?»

I den påfølgende paneldebatten «Norske kulturkommuner: hva er valgløftene på kultur neste fire år?» kommer ordførere og ordførerkandidater fra Bodø, Skien, Kongsberg, Hamar, Bærum, Ålesund, Vinje og Røros. Til sist møtes ordførerkandidatene i Drammen kommune til duell på hjemmebane.

Debatt om den reviderte kulturloven

Den reviderte kulturloven ble sendt på høring denne våren, og inneholder blant annet forslag om større krav til kommunal og fylkeskommunal planlegging på kulturfeltet og en lovfesting av det såkalte armlengdes avstand-prinsippet. I Norsk kulturforums debatt «Den reviderte kulturloven er her – hva nå?» kommer kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap), Kristin Ørmen Johnsen (H), Margrethe Harr (Sp) og Emma Lind (V) for å diskutere veien videre for kulturloven.

Den reviderte kulturloven granskes også av Arrangørforum i «Framtidens kulturpolitikk», hvor Emma Lind (V), Torstein Tvedt Solberg (Ap), Tage Pettersen (H), Åslaug Sem Jacobsen (Sp) og Kathy Lie (SV) møtes til debatt.

Statssekretærer debatterer folkehelse og ny leselyststrategi

Statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap), deltar i arrangementet «Kulturen bidrar til bedre livskvalitet - friskere og gladere eldre gir økt handlingsrom i helsebudsjettet» i regi av CREMAH (Norges Musikkhøgskole) og Viken fylkeskommune. De setter søkelys på forskningsresultater og gode eksempler på hvordan kultur kan bidra til å oppfylle nasjonale helsepolitiske mål. Mange av problemstillingene er belyst i den nye folkehelsemeldingen NOU 2023:4 Tid for handling.

Kultureksport, oppvekstreformen og dataspillstrategi

Hva skal til for at kultureksporten skal øke med 50 prosent innen 2030? Grunde Almeland (V), Tage Pettersen (H), Åslaug Sem Jacobsen (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) deltar på paneldebatten «Hele Norge eksporterer, og hva med kulturen?», arrangert av kultureksport-organisasjonene i Norwegian Arts Abroad. Debatten blir moderert av tidligere NRK-kulturkommentator Agnes Moxnes.

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) stiller i panelet under arrangementet «Våre barn» om oppvekstreformen og bibliotekenes rolle og fremtid i bydelene.

Powered by Labrador CMS