Notiser

Etter mange år i hovedstaden dro Tove Bøygard hjem til småbruket der hun tilbragte barneårene – på Skrindo i Hallingdal. Men liene er bratte – og regnvannet holdt på å ta med seg huset under herjingene til Hans.

Tove Bøygard lanserte platen «Kaldt vatn» i Oslo mens moren berget småbruket fra flommen hjemme på Ål

Tove Bøygard sjekket værmeldingen før hun dro fra Hallingdal for å lansere sitt nye album i Oslo. Men Hans skånet ikke engang et småbruk oppi lia i Ål.

Publisert Sist oppdatert

­– Ironisk nok heter platen «Kaldt vatn» og handler om de kalddusjene som livet gir deg. Men nå har det blitt litt for mye kaldt vatn! sier Tove Bøygard til NTB.

For rett etter at hun og kjæresten Espen reiste til Oslo for å drive promo for det nye albumet hennes, kom regnet og flommen.

– Det pleier ikke å bli så ille. Småbruket vårt, Skrindo, ligger høyt oppe i lia i Ål. Men regnet begynte å flomme nedover jordet og åssiden. Da moren min sto opp på tirsdag, er det mange små elver som er på vei til å renne ned til det lille småbruket. «Dette kommer til å rase ut», tenkte hun. Så mamma sto og grøftet og veitet hele dagen – og klarte å få alt vannet til å renne ned i grøfta.

Flomfaste

Tove Bøygard utroper moren Gunhild (79) til sin helt, og hyllet henne i en post i sosiale medier.

– Hun reddet hus og gard på Skrindo! Hun er 79 år og sprek, for hun har hund og går flere ganger tur om dagen. Hun lærte karearbeid av faren min.

Tove Bøygard vokste opp på småbruket. Og etter mange år i Oslo flyttet hun og kjæresten Espen tilbake dit for noen år siden, og har innredet skrivestue. Moren bor i det «nye» huset foreldrene bygget engang på 70-tallet, tvers over veien.

Nå er Tove Bøygard og kjæresten flomfast i Oslo, for det er foreløpig ikke råd å ta seg hjem til Ål: Veiene er stengt, infrastrukturen er ødelagt. Det er hus som har reist av gårde med flommen, og tankene hennes går til alle i hjembygda som har vært utsatt for skred eller er evakuert. Nå jobber folk som helter for å rydde opp, sier hun:

– Vi må bare vente!

Fullfører kvadrologi

«Kaldt vatn» slippes på tirsdag på vinyl, yndlingsformatet hennes. Den er siste skive ut i hennes kvadrologi: Fire plater der hun har tatt for seg elementene. Det startet med «Blåe drag» – om luft – i 2017, fortsatte med «Jord» i 2019, mens «Eld» kom i 2021. Og nå var turen kommet til vann.

– Det er veldig metaforisk. Så det handler om alle former for kalddusjer du kan få gjennom livet, fra det personlige og livsløgnaktige, til samfunnet og tiden vi lever i. Det er mange kalddusjer å forholde seg til nå om dagen!

Tove Bøygard sier hun alltid har likt konseptalbum og helhetstanken det gir.

– Det er kjekt å jobbe innenfor en ramme, å snevre inn området selv om det gir en ekstra utfordring.

Septemberturné

Det dukker opp litt moderne innganger på de nye låtene, med programming. Noe Bøygard – som i sin tid ble Spellemanns-nominert i countryklassen – forklarer med at produsent Freddy Holm «har fått noen nye duppedingser i studioet sitt».

Digital release for «Kaldt vatn» er ikke før i september, og da starter Tove Bøygard slippturneen på hjemmebane i Ål Kulturhus 15. september – før hun og bandet spiller i alt ti konserter.

Med seg på landeveien fra har hun Freddy Holm på gitarer, Jørunn Bøgeberg på bass og Eivind Kløverød på trommer.

– Da må de ha fått veiene på fote igjen!

Powered by Labrador CMS