Notiser

Erik Byes tekst er gjendiktet til tegnspråk og tolkes i musikkvideoen til Vår beste dag.

Slipper låt spilt inn med Erik Bye og et band med døve musikere på Verdens tegnspråkdag

Lørdag er FNs internasjonale dag for tegnspråk. Det markerer musikkgruppen Maximus på en helt spesiell måte.

Publisert Sist oppdatert

­Maximus er en musikkgruppe for døve/hørselshemmede og døvblinde. Nå har de spilt inn singelen «Vår beste dag» – med Erik Byes karakteristiske stemme og en rørende musikkvideo , der teksten er gjendiktet til tegnspråk.

Erik Bye skrev teksten til Jon K. Rosslunds melodi for 25 år siden, da Signo Stiftelsen, som gir et tegnspråklig tilbud til døve, hørselshemmede og døvblinde, feiret sitt 100-årsjubileum. Han besøkte Signo i Andebu, og var med Maximus på øvelse. Beveget etter møte med bandet satte han i gang med å skrive teksten.

– I tillegg til å være en kjærlighetssang, ble vi enige om at teksten skulle handle om det å lytte til de uhørbare ting, og et slags «Du skal få ein dag i mårå»-tema, har Rosslund fortalt om opptakten:

– Jeg var også hjemme hos Erik og gjorde et sangopptak av ham fordi han gjerne ville være med på en innspilling med Maximus. Dette var rett før han ble syk, derfor ble opptaket bare liggende.

Nå har musikerne i Maximus vært i studio og gjort en innspilling sammen med stemmen til Erik Bye, slik han ville det, heter det om singelen som slippes i anledning 125-årsjubileet til stiftelsen.

«Mangt skal vi møte og mangt skal vi mestre! Dagen i dag – den kan bli vår beste dag. Kom og lytt til dypet når vi ror mot dag», synger Erik Bye – som ofte fremførte «Vår beste dag» på egne konserter. I den nye musikkvideoen tolkes ordene hans på tegnspråk av utøvere som sitter i en robåt i tråd med Byes språklige bilde. Det er Ragna Huse som har gjendiktet Byes sanglyrikk.

Den internasjonale dagen for tegnspråk ønsker å øke bevisstheten rundt tegnspråk, og vise betydningen tegnspråk har for at døve og tunghørte skal få realisert sine menneskerettigheter, ifølge FN-kalenderen.

Powered by Labrador CMS