Notiser

Amanda Delara (t.v.) og Hilde Skaar har grunn til å juble: Torsdag vant de hver sin Spellemannpris. Her fra nominasjonsoffentliggjørelsen.

Slik ble årets Spellemann-utdeling

Emma Steinbakken og Kristoffer Cezinando Karlsen stakk av med to Spellemannpriser hver i et ellers jevnt vinnerfelt. Før utdelingen var det også knyttet spenning til et opprop fra rockebandet Hudkreft og elektronikagruppa Jouska om Spellemann-sponsor PepsiCo.

Publisert Sist oppdatert

Emma Steinbakken vant for årets gjennombrudd og årets låt med «Floden», mens Cezinando stakk av med prisene for årets pop og årets tekstforfatter i kjølvannet av albumet «Sprengkulde». De var de eneste som vant mer enn én pris.

Da nominasjonene ble kjent sa Steinbakken, som allerede er priset av P3 Gull som årets artist i fjor, til NRK at hun lenge har drømt om også en Spellemannpris.

– Jeg husker jeg gikk til og fra ungdomsskolen og øvde på takketalen min, og lot som om jeg hadde vunnet.

Sterk albumvinner

I alt hadde 110 artister og grupper, plukket ut blant 1300 påmeldte 2023-utgivelser fra 2023, kjempet om de ettertraktede trofeene. 29 harper fant sine peishyller i løpet av kvelden.

Den gjeve prisen til Årets utgivelse gikk til Amanda Delara for debutplaten «Shahrazad», oppkalt etter heltinnen fra folkeeventyret fra Midtøsten.

– Jeg tror alle kunstnere og musikere kan sammenligne seg med Shahrazad, da vi gjennom historien ser at kunst kan ha en stor påvirkning på samfunnet rundt oss. Tittelen forklarer styrken bak ord, historier, formidling og melodier, sa Delara, også aktivist for frihetskampen i Iran, til NTB da albumet utkom i fjor.

Delara avsluttet sin takketale med kampslagordet til den iranske demokratibevegelsen: «Kvinne, liv, frihet».

Produsent med suksess

Erik Smaaland er å regne som 2023s internasjonale suksess. Produsenten og låtskriveren, som i fjor var om bord på DJ Tiëstos storhit «Lay Low» med 350 millioner avspillinger, danket ut både Dua Lipa-kjenning Carolin Ailin og klassiskstjernen Lise Davidsen.

I klassen for tradisjonsmusikk gikk Spellemann-harpen til Sidiki Camara. Den norskbaserte perkusjonisten fra Mali vant for «Return to Traditions», der han blander tradisjonsmusikk fra hjemlandet med norske folketoner

Årets låtskriver er en annen gjev kategori, og den vant Hilde Skaar for sitt albumprosjekt «Mad Woman». Tonos komponistpris gikk til Anne Hytta for «Brigde», mens Fay Wildhaget seiret i produsentkategorien for sin Anne Grete Preus-hyllest.

Kvinneandel

I fjor vant Karpe rekordmange seks Spellemannpriser. I år fulgte Oda Felicia, som altså er kona til Magdi, opp med å vinne Spellemann i kategorien alternativ pop og rock. Det for sin svært sterke platedebut som forteller historien om å vokse opp i en familie rammet av den arvelige og dødelige hjernesykdommen Huntington Chorea.

I det hele tatt var artister som også er kvinner brukbart representert i årets Spellemann. Carina Dahl kapret for eksempel seier i festmusikklassen, der hun er blant de få kvinnelige utøverne, og Emma Steinbakken vant for årets låt – tradisjonelt dominert av menns hitlåter. To duoer med kvinnelig frontfigur, countrybandet Sweetheart og elektronikaduoen Jouska, vant også sine klasser.

Hedersharper i fleng

Undergrunn var nominert i tre kategorier – men uten å vinne en eneste harpe. Til gjengjeld ble rapgruppen kåret til Årets Spellemann – i en prisseremoni direktekringkastet på nett fra et hotell i Oslo.

– Vi vil gjerne takke alle som lytter til musikken vår og kommer på konsertene våre. Det betyr absolutt alt. Det virker som at Norge elsker rap. Og vet dere hva? Vi elsker dere også, sa Jon Ranes, også kjent UG Loverboy, i gruppas takketale.

Hedret ble også pop- og dansebandveteranene i Ole Ivars, som fikk Spellemanns hederspris – et halvt år før de skal spille sin siste konsert etter 60 års innsats for å få folk til å svinge seg. De var tydelig overraskede og rørte over hederen.

Prisen Gullharpen tilfalt Helge Westbye, grunnlegger av plateselskapet Grappa, ifølge pressemeldingen «for et livsverk for norsk musikk».

Israel-kritikk

Før utdelingen var det knyttet spenning til et opprop fra rockebandet Hudkreft og elektronikagruppa Jouska om Spellemann-sponsor PepsiCo.

Bakgrunnen er ifølge oppropet at Pepsi i 2018 kjøpte det israelske selskapet Sodastream, beskrevet som et av boikott-bevegelsen BDS' mest sentrale objekter. De er også medeiere i et annet boikottobjekt på BDS-listen, Sabra hummus.

Marit Othilie Thorvik i Jouska sa etter å ha takket for prisen i elektronikakategorien at hun ikke kan «stå her uten å adressere folkemordet som pågår i Palestina akkurat nå».

– Til slutt vil jeg bare oppfordre alle som er her, til å fortsette å engasjere seg, lese, lære, dele, donere, ta bevisste valg som forbrukere, og ikke minst være et medmenneske. Ikke lukk øynene, for du kan utgjøre en forskjell. Tusen takk. Fritt Palestina, avsluttet hun.

Flere andre vinnere brukte talerstolen til å rette kritikk mot den israelske krigføringen, blant dem Lars Vaular, og det var flere som satt med palestinske flagg ved bordene i salen.

Powered by Labrador CMS