Notiser

Lise Davidsen og Edward Gardner, Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent, under Verdis Requiem.

Publikumssuksess for ny festspilldirektør

Årets utgave av Festspillene i Bergen fikk over 77 000 besøk.

Publisert Sist oppdatert

­De 71. Festspillene i Bergen avsluttes onsdag 7. juni, og var de første under kunstnerisk ledelse av festspilldirektør Lars Petter Hagen.

Foreløpige tall viser et sammenlagt besøk på 77.029, noe som utgjør drøye 3000 besøk mer enn i fjor.

Besøkstallet består av 27.758 utstedte billetter, 45.563 registrerte besøk på det store uteprogrammet og øvrig gratistilbud, samt 3640 besøkende på Bergen Kunsthalls festspillutstilling. I tillegg hadde Norge lytter – en scenisk lesning av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport over 500.000 seere på NRK.

– Vi er svært glade over å ha nådd ut til så mange og stolte over å ha fått økt publikumsoppslutning, til tross for økonomiske nedgangstider og fortsatt usikkerhet etter pandemiårene. Folk gir uttrykk for at Festspillene er viktig og betyr noe for dem. Vi har funnet en god balanse mellom ulike typer programposter, med både fremføringer i verdensklasse og et stort og gratis uteprogram som publikum finner frem til i både sol og styrtregn, sier Lars Petter Hagen.

Festspillene i Bergen åpnet onsdag 24. mai med What Is the City but the People?, et stort, utendørs portrett av Bergens innbyggere som ble fremført med DD.MM. Kong Harald og Dronning Sonja til stede. Åpningsforestillingen Tosca i Grieghallen trakk to fulle hus, og ble kalt historisk av flere anmeldere.

– Spennet mellom What Is the City but the People? og Tosca viser Festspillenes store register. Da er det ekstra gøy at det også legges merke til i utlandet, som når Frankfurter Allgemeine Zeitung omtaler Festspillene som «et steg nærmere fremtiden», sier Hagen, som tiltrådte som direktør i mai i fjor.

Et år inne i rollen gleder festspilldirektøren seg nå over gode besøkstall, kunstnerisk suksess og positiv mottakelse i nasjonal og internasjonal presse.

– Vi har jobbet mye med å legge en strategi for Festspillene fremover, og jeg er fornøyd med at vi kan se resultater av dette arbeidet allerede i år, sier Hagen.

Sopran Lise Davidsen var årets festspillmusiker i 2023, og medvirket på hele sju arrangementer.

– Det har vært et stort privilegium å få jobbe med Lise Davidsen i så mange ulike formater, og veldig kjekt å oppleve i hvor stor grad publikum satte pris på hennes kunstnerskap, sier Hagen.

I årets program har festspilldirektøren også valgt å ta inn flere representanter for underrepresenterte stemmer i kunsthistorien.

– Med Anne-Marie Ørbeck som festspillkomponist har vi presentert musikk som nesten ikke er hørt i Festspillenes levetid, og i scenekunstprogrammet er det flere eksempler på stemmer vi sjelden hører fra. Kunsten er et sted der vi bør gjøre mer plass, sier Hagen.

Powered by Labrador CMS