Notiser

– Den sterke veksten i autoritære regimer vi har sett det siste 10-året med harde angrep på menneskerettigheter generelt og kunstnerisk ytringsfrihet spesielt, gjør 2022 til det verste året vi har sett i Freemuse 25-årige historie med å overvåke og dokumentere brudd på kunstnerisk ytringsfrihet, sier styreleder i Freemuse, Sverre Pedersen.

Ny nedslående rapport om kunstnerisk ytringsfrihet på Kulturytring

Rapporten avdekker et økende press på kunstnerisk ytringsfrihet verden over.

Publisert Sist oppdatert

­Kulturytring arrangeres i Drammen 19. til 21. juni 2023, i samarbeid med Drammen kommune og Viken fylkeskommune. Festivalen er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival, og ble arrangert for første gang i 2021.

På åpningsdagen overleveres rapporten «The State of Artistic Freedom 2023» til kulturminister Anette Trettebergstuen. FNs spesialrapportør Alexandra Xanthaki vil også være til stede, sammen med leder av familie- og kulturkomiteen, Grunde Almeland (V). Xanthaki er jussprofessor ved Brunel-universitetet i London og ekspert på kulturelle rettigheter.

Det er den uavhengige organisasjonen Freemuse som står bak rapporten som overvåker og dokumenterer brudd på kunstnerisk frihet internasjonalt. Rapporten for 2023 setter fokus på viktige hendelser i 10 land gjennom 2022 som et uttrykk for viktige trender verden over om det økende presset og angrepene på kunstnerisk ytringsfrihet.

Styreleder i Freemuse, Sverre Pedersen. Foto Freemuse

Den anerkjente rapporten fra V-Dem Institute 2022 som kom i mars viser blant annet at over 70 prosent av verdens befolkning nå lever i autoritære regimer og diktaturer, og at trenden er økende.

Det verste året

– Den sterke veksten i autoritære regimer vi har sett det siste tiåret med harde angrep på menneskerettigheter generelt og kunstnerisk ytringsfrihet spesielt, gjør 2022 til det verste året vi har sett i Freemuse 25-årige historie med å overvåke og dokumentere brudd på kunstnerisk ytringsfrihet, sier styreleder i Freemuse, Sverre Pedersen.

For Iran viser The State of Artistic Freedom 2023 at 2022 ble sterkt preget av presteregimets grove angrep på ytringsfrihet generelt og kunstnerisk ytringsfrihet spesielt. Mer enn 100 kunstnere ble fengslet, de fleste ble torturert. Syv har blitt ilagt dødsdom. Rapporten viser også at antallet forfulgte, sensurerte og truede kunstnere i Russland økte i 2022.

– Gjennom det siste tiåret har mange kunstnere i Russland blitt straffet for å kaste lys over sensitive spørsmål som LHBTQ+-personers rettigheter og mange har blitt stemplet som «ekstremister» for kritikk av Putin-regimet. Etter invasjon av Ukraina har kunstnere som har uttrykt antikrigs holdninger i Russland blitt arrestert, truet og tvunget til å flykte fra Russland, sier Sverre Pedersen.

– Vi er stolte over å få være arena for presentasjonen av «The State of Artistic Freedom 2023», selv om det er en nedslående rapport vi vil få presentert, sier Monica Larsson, generalsekretær i Norsk Kulturforum (NOKU) og initiativtaker til Kulturytring.

– Å sette fokus på vilkårene for kunstneriske ytringsfrihet nasjonalt og internasjonalt er i kjernen for det Kulturytring er til for, sier Larsson.

Rapporten «The State of Artistic Freedom 2023» fremlegges på Kulturytring i Drammen mandag 19. juni.

Powered by Labrador CMS