Ny musikk fra Briskeby – for første gang på et tiår
Briskeby vender fredag tilbake med ny musikk og ny sans for hverandres selskap.
Det er den første nye musikken på snart et tiår. Tittelen er «Like The First Time», og Lise Karlsnes (44) sier det er sånn det føles for henne også.
– Kjempegøy – og litt nervepirrende, spennende og med masse forventninger. Akkurat som første gang.
Briskeby tar med den nye sangen med seg når de om to uker vender tilbake til by: Larm-scenen. Det var på denne bransjefestivalen de fikk sitt store gjennombrudd for 24 år siden.
– Jeg kan huske følelsen av å stå på ByLarm-scenen i Bergen i 2000 og tror jeg kommer til å ha noe av den samme spenningen i kroppen nå, sier Karlsnes.
Pophistorie på pause
Briskeby sang seg rett inn i norsk pophistorie. De var med på å definere lyden av det nye millenniet med låter som «Propaganda».
Men i 2005 «tok de pause». Det var Lise Karlsnes som gikk. I årevis var medlemmene knapt på talefot. Men i fjor ble Briskeby gjenforent på Piknik i Parken-festivalen i Oslo. Det ble en katalysator.
– Vi skulle bare spille én gang for hyggens skyld, men ble overrasket over både kjærligheten og tilbakemeldingene fra publikum og arrangører – som virket som de hadde ventet på oss. Tjueåringer sang tekstene tilbake til oss. Vi fikk masse energi og ny giv etter det.
– Kanskje litt mye
– At vi hang i øvingsrommet og skulle gjøre gamle sanger om igjen ble magisk. De brakte oss tilbake i tid, minnet oss om hvordan vi hadde det i starten og alle de fine tingene vi gjorde sammen på denne utrolige reisen, sier Karlsnes:
– Jeg tror vi kanskje trengte denne ganske lange pausen. Vi holdt på 24–7 i sju år og det ble kanskje litt mye.
Bandets gitarist og låtskriver Bjørn «Bulle» Bergene begynte å studere medisin da Briskeby tok pause. I dag sier sykehuslegen:
– Da vi startet var vi tidlig i 20-årene. Musikken og bandet var altoppslukende. Vi levde i en liten boble som sprakk, vi trengte mer i livet vårt. Nå er livene våre blitt fylt opp av mange store og små mennesker og katter og hunder, og Briskeby er blitt et overskuddsfenomen.
Ikke planlagt
– De siste par årene har det vært gøy å gjenoppdage de gamle låtene våre, og lytte til dem med nye ører, sier Bergene, som fortsatte låtskrivingen, og i fjor tok med seg en ny låt i øvingsrommet en dag.
– Den traff noe hos alle, minnes «Bulle» fra studio om det som ble «Like The First Time» – og Briskebys helt uplanlagte fot tilbake i platebransjen.
Lise Karlsnes forteller at bandmedlemmene jammet litt på låten og funderte «skulle vi gått i studio og spilt den inn?». De spurte Espen Berg, som produserte deres bestselgende debutplate «Jeans for Onassis» tilbake i 2000.
– Klassisk pop
– Så kom Thomas Kongshavn med på produsentsiden. Han fortalte at han hadde begynt med musikk på grunn av oss! sier hun. Kongshavn er altså den Spellemanns-vinnende produsenten bak Dagny, Emilie Nicolas, Chris Holsten og Seeb.
– Å høre at vi som band hadde påvirket den nye generasjonen produsenter og artister, og fått dem til å drømme om egne karrierer, det er spesielt, medgir Karlsnes, mens Bergene legger til:
– Vi får jevnlig høre det fra yngre artister – at vi er en musikalsk referanse for dem, et sound. Når jeg hører musikk som er fersk, er det er ikke langt unna slik Briskeby låt for 20 år siden: Det er klassisk pop, som har vært der hele tiden.
– Mer enn ett ego
På by:Larm skal Briskeby dele scene med yngre kolleger som Skaar og No. 4. Lise Karlsnes påpeker fordelene med å ha tatt runden før.
– Man får mer erfaring og visdom og blir ikke like fort vippet av pinnen. Jeg husker hvordan vi ble suget inn i alle andres forventninger i 2000. Nå gjør vi det fordi vi har valgt musikken og hverandre på nytt. Vi har skjønt at det er mer enn ett ego som skal rommes.
Briskeby tilhørte tiden da man kunne selge 130.000 eksemplarer av et album, slik «Jeans for Onassis» gjorde. Lise Karlsnes konstaterer tørt:
– Musikkbransjen har endret seg betraktelig siden vi holdt på. Sakte, men sikkert, bygger vi opp den nye delen som ikke fantes – som sosiale medier. Det er gøy med alle tilbakemeldingene som kommer direkte, som når folk deler minnene sine. Nå skal vi skape nye minner.