Notiser

NRK har valgt å trekke dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» midlertidig, laget av journalist Tore Strømøy, etter å ha fåttt kritikk for å ha utelatt vesentlige opplysninger.

NRK trekker «Ingen elsker Bamsegutt» midlertidig: – Vi må verifisere de opplysningene vi har fått

NRK vil gjøre endringer i dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» og trekker den midlertidig. Alle som har donert penger til Spleis og vil ha dem tilbake, kan få det.

Publisert Sist oppdatert

­NRK opplyser i en pressemelding søndag ettermiddag at dokumentaren trekkes midlertidig.

Serien handler om en ufør mann i 60-årene som flyttet til Filippinene for ti år siden, men som nå ønsker å komme hjem. Mannen er tidligere straffedømt og har en sedelighetsdom mot seg.

Mange har ønsket å støtte mannen etter at serien ble publisert, og en innsamlingsaksjon på Spleis har samlet inn over 3,8 millioner kroner. Men denne er nå satt på vent.

Spleis på vent

Det var Liv Anne Aanestad Vold som startet spleisen. Søndag opplyser hun til Dagbladet at det er flere som ønsker pengene tilbake.

Kommunikasjonssjef Tone Mesna i Spleis sier til avisen at det trolig ikke vil bli tatt noe avgjørelse før mandag.

– Vi må verifisere de opplysningene vi har fått, slik at vi har grunnlag nok til å ta en avgjørelse om hva vi gjør videre, sier hun.

Mesna sier til TV 2 at dersom noen ønsker pengene sine tilbake, kan de få det uavhengig av hva som besluttes om innsamlingsaksjonen. Dersom innsamlingsaksjonen avvikles, vil pengene uansett bli refundert til alle giverne.

To årsaker

– NRK valgte å ikke inkludere sedelighetsdommen i serien av to årsaker. Viktigst var hensynet til de fornærmede; først og fremst de som var små barn den gang, men også hensynet til mannen selv og hans familie. Det andre var at dommen ikke hadde en direkte relevans for serien, som handler om en norsk familie som er strandet i Filippinene uten å klare å komme seg hjem til Norge. Vi ser i dag at det var en feil å utelate denne informasjonen fra serien, og vi gjør derfor nå en ny vurdering, sier direktør Marius Lillelien for Distriktsdivisjonen.

Han forteller at en ny versjon av serien med korrigert informasjon vil bli publisert når den er klar.

Aftenpostens kommentator Christina Pletten har kritisert serien kraftig for å være uetisk. Hun mener at den aldri burde vært sendt.

Strømøy har forsvart prosjektet i et eget innlegg i samme avis.

Powered by Labrador CMS