Illustrasjonsfoto.

NRK klarer ikke å oppfylle nynorskkravet

NRK klarer ikke å oppfylle kravet til 25 prosent nynorsk på nett, til tross for noe bedring i fjor. På radio var det enda mindre nynorsk enn tidligere.

Publisert

Kravet om 25 prosent nynorsk ble bare oppfylt på TV i fjor. NRK har aldri oppfylt nynorskkravet på nett, og mellom 2019 og 2023 har det heller ikke vært nok nynorsk på radio, konkluderer Medietilsynet i sin tilsynsrapport. NRK innfridde heller ikke kravet om programmer om og med samisk innhold til yngre ungdommer i fjor.

– NRK er en viktig språkbærer, og derfor har Medietilsynet gjentatte ganger løftet betydningen av at NRK styrker nynorskbruken i tilbudet sitt, sier direktør Mari Velsand.

Nynorskandelen på nett har økt de seks siste årene, og i 2023 var 22,4 prosent av nettinnholdet til NRK på nynorsk. NRK er dermed nærmere å oppfylle nynorskkravet på denne plattformen enn noen gang tidligere.

Like positivt er det ikke for radio: 22,7 prosent nynorsk i fjor er litt tilbake fra 23,2 prosent i 2022.

– Det er bra at NRK har økt bruken av nynorsk på nett. Men Medietilsynet mener utviklingen fremdeles går for sakte på radio, og vi vil derfor fortsette med å følge opp NRK på dette punktet, sier Velsand.

I 2023 avdekket Medietilsynet to tilfeller der NRK hadde sponset programmer i strid med reglene. NRK har tidligere fått gebyr for disse bruddene.

Powered by Labrador CMS