Myndighetene fotograferte systematisk arrestanter og forbrytere allerede tidlig på 1860-tallet. Det var flere tiår før vanlige folk hadde råd til å la seg fotografere.

Nå kan du grave i slektshistorie av det kriminelle slaget

Arkivverket har sluppet ut 12.000 bilder av fanger i Oslo tatt fra 1880 til 1957. Det gir mulighet til å grave i slektshistorie av det kriminelle slaget.

Publisert

På nettsidene til Digitalarkivet kan man nå finne tusenvis av portretter fra arkivene til Oslo politikammer. Politiet begynte allerede tidlig på 1860-tallet å systematisk ta bilder av arrestanter og forbrytere. Dette er flere tiår før portrettbilder var noe allmennheten kunne ta seg råd til.

Av personvernhensyn er det en klausul på 100 år basert på fødselsår. De nyeste albumene er derfor ikke publisert åpent. Albumene er avfotografert side for side slik at man kan bla i dem. Hvert portrett er også avfotografert for seg selv, slik at brukeren kan søke i og laste ned enkeltbilder.

Selv om det store flertallet av de avbildede er menn, inneholder samlingen også bilder av omtrent 900 kvinner. Ellers finner vi folk av alle aldre og yrker, fra akrobat, prostituert og omstreifer til lensmannsbetjent og overrettssakfører. De eldste avbildede fangene er født rundt 1810.

Det de fleste er arrestert for, er ifølge Arkivverket tyveri, men det skal også være langt mer alvorlige lovbrudd.

Powered by Labrador CMS