Notiser

Monica Goksøyr er vokst opp på øya Runde på Sunnmøre, har en master i rettsvitenskap og jobber som jurist i staten. Hun har gått på Aschehougs forfatterskole. Novellesamlinga Slemme jenter er hennes første bok.

Monica Goksøyr får Tarjei Vesaas' debutantpris

«Slemme jenter» er tittelen på novellesamlingen som Monica Goksøyr forfatterdebuterte med. Nå innbringer den henne Tarjei Vesaas' debutantpris.

Publisert Sist oppdatert

­«Slemme jenter» beskrives av juryen som «en stringent novellesamling som evner å skrive fra flere perspektiver, og gi leserne nye innsikter».

De sju novellene har ifølge forlaget Aschehoug, som utgir novellesamlingen, alle jenter i hovedrollen. Jenter som vil vekk fra hverdag og jakter på spenning og grenseoverskridelser. Som er skadd, og som skader.

Skadde mennesker

«Er de egentlig så slemme disse jentene? I grunnen ikke, men de er, hver på sin måte, ufrie. De lider under for trange rammer, for stram regi, og de prøver etter evne å utfordre de begrensninger omgivelsene har påtvunget dem», lyder det i juryens omtale – som påpeker at tittelen heller henspiller på en paternalistisk hersketeknikk «som reduserer kvinners forsøk på å rydde seg plass i verden til noe barnslig og i siste instans, håpløst».

– Målet mitt er først og fremst å mestre litteratur som kunstform, gjerne med humor. Jeg har ingen konkrete moralske budskap, tror jeg, utover å påpeke at samfunnet vårt produserer skadde mennesker, men jeg tilbyr ingen svar, har Monica Goksøyr, som er født i 1990, sagt til Samtiden.

– Har satt dype spor

Prisen ble innstiftet av Tarjei Vesaas i 1964 med pengene han mottok som vinner av Nordisk råds litteraturpris dette året. Kona Halldis Moren Vesaas skriver i sin erindringsbok at han husket fra sin egen første skrivetid hvor mye en oppmuntring kunne ha å si for en debuterende, ung forfatter.

Debutantprisen deles ut årlig til fjorårets beste unge skjønnlitterære forfatter under 35 år. Bak står Den norske Forfatterforening, og det er foreningens litterære råd som er prisjury.

Monica Goksøyr føyer seg til i alt 58 tidligere prisvinnere. «Forbløffende mange av dem har satt dype spor etter seg i den litterære offentligheten», skriver Forfatterforeningen i sin pressemelding.

Hun vil motta prisen på Forfatterforeningens årsmøte lørdag 9. mars.

Powered by Labrador CMS