Notiser

Foto: Ekebergparken / Kristina A. Kvåle.

Konkurrerer om plass i parken

I prosjektet «Skulpturpunkt Ekebergparken» har Talent Norge, Norsk Billedhoggerforening, Sparebankstiftelsen DNB og Ekebergparken gått sammen for å styrke og løfte frem nye og unge kunstnere. Fire av totalt 16 nominerte kunstnere skal i løpet av de neste årene få sitt verk plassert i parken.

Publisert Sist oppdatert

I år er det 10 år siden Ekebergparken åpnet for publikum. Med et estimert publikumsantall på mellom 750.000 og en million besøkende årlig, har parken blitt en av Norges viktigste arenaer for visning av kunst. Siden september 2013 har den utviklet seg dynamisk, med stadig nye tilskudd til den permanente skulptursamlingen som i dag består av 45 verk. I tillegg har det blitt gjennomført en rekke små og store prosjekter innen tverrfaglige kunstuttrykk.

Ønsker å løfte frem nye og unge kunstnere

– Helt siden etableringen har vi hatt som ambisjon å tilrettelegge også for midlertidige prosjekter. I løpet av våre 10 år har vi gjennomført en rekke små og store arrangementer innen blant annet musikk, performance og dans, sier Ina Johannesen Dibley, kunstfaglig ansvarlig i Ekebergparken.

– I anledning 10-årsjubileet vil vi løfte frem det norske skulpturfeltet i et eget dedikert prosjekt: «Skulpturpunkt Ekebergparken». Det skjer i samarbeid med Norsk Billedhoggerforening, Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge, og skal strekke seg over fire år. Verkene som produseres for prosjektet stilles ut for en periode på minimum ett år, på en svært sentral plassering ved hovedinngangen til parken. Kunstnerne utfordres til å skape verk for det offentlige rom og videre til å gå i dialog med det vakre landskapet og parkens øvrige kunstsamling, forteller Ina.

«Skulpturpunkt Ekebergparken» er en skulpturkonkurranse for nye og unge kunstnere som jobber tredimensjonalt. Totalt 16 nominerte kunstnere vil i løpet av de neste fire årene konkurrere om muligheten til å få stille ut sitt eget verk i Ekebergparkens villahage.

En unik mulighet

– Vi er svært glade for å kunne bidra i etableringen av dette nyskapende talentprogrammet for skulptører. Ekebergparken er blitt en internasjonalt anerkjent kunstarena og har involvert sterke fagpersoner i forbindelse med nominasjoner og juryering. «Skulpturpunkt Ekebergparken» tilbyr en unik mulighet for de kunstnerne som blir valgt ut, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

I første runde velges det ut to av åtte nominerte kunstnere. Skulpturene deres vil bli stående ett år av gangen: Den første skulpturen forventes avduket mot slutten av inneværende år, og den andre i 2024. Etter to år vil det gjennomføres en ny nominasjonsrunde, og to nye kunstnere vil få muligheten til å utforme og stille ut sitt eget tredimensjonale verk i parken.

Nominert av kunstfaglige representanter fra hele landet

Nominasjonen av kunstnere utføres av Ekebergparkens kunstfaglige utvalg i samarbeid med kunstfaglige representanter fra flere av Norges største kunstinstitusjoner.

Gjennom utvalgets og institusjonenes nettverk og kompetanse vil kunstnere få tett oppfølging, og det vil gjennomføres egne formidlingsprogram, workshops og seminarer for hvert kunstverk som stilles ut. Slik ønsker prosjektet å styrke og løfte den offentlige samtalen om tredimensjonal kunst, både gjennom de spesifikke kvalitetene de fire utvalgte kunstverkene vil ha, men også gjennom den dialogen verket inngår i sammen med Ekebergparkens internasjonale kunstsamling.

– Vi er meget glade for at alle de nominerte kunstnerne har takket ja til å delta. Det skal bli skikkelig spennende å se hva de kommer opp med. Håpet er at vi i Ekebergparken kan bidra til oppdagelsen av en kunstner med verdensformat, forteller Christian Ringnes, fra C. Ludens Ringnes stiftelse.

Nominasjonsliste

Nominasjonsliste:

  • Tiril Hasselknippe (f. 1984, Arendal)
  • Bjørn Mortensen (f. 1977, Bergen)
  • Jan Freuchen (f. 1979, Kristiansand)
  • Johanne Hestvold (f. 1988, Bergen)
  • Joel Correia (f. 1978, Paris)
  • Morten Jensen Vågen (f. 1987, Haugesund)
  • Ramona Salo Myrseth (f. 1991, Kåfjord) & Katarina Skår Lisa (f. 1987, Lørenskog)
Powered by Labrador CMS