Notiser

Karin Krog sang blant annet for dronning Sonja 8. mars. Nå er hun tildelt Norsk jazzforums hederspris.

Karin Krog tildelt hederspris

Karin Krog ble onsdag tildelt Norsk jazzforums hederspris for 2023. Juryen betegner 85-åringen som et ikon og en pioner i norsk jazz.

Publisert Sist oppdatert

­Hedersprisen er en utmerkelse som anerkjenner arbeid utført over tid av ekstra stor betydning og inspirasjon for jazzfeltet her i Norge og/eller internasjonalt.

– Få, om noen, dekker denne beskrivelsen like godt som årets hederspris-mottaker, Karin Krog, sier daglig leder Gry Bråtømyr, som på vegne av styret i Norsk jazzforum overrakte prisen.

– Hennes omfattende kunstneriske virke har inspirert og banet vei for generasjoner av musikere og løftet norsk jazz ut i verden, sier Bråtømyr.

Utforskende og modig

I sin begrunnelse for tildelingen sier juryen blant annet at Krog «i aller høyeste grad kan beskrives som et ikon og en pioner i norsk jazz»

– Hun er nyskapende, utforskende og modig, har gjennom mange tiår vært en stor inspirasjonskilde for andre musikere og er en foregangskvinne for yngre generasjoner. I en alder av 85 år er Karin Krog fortsatt en aktiv og vital musiker. Hedersprisen kan knapt tildeles en mer verdig mottaker, skriver juryen.

Utdelingen på Munchmuseet

Hedersprisen er én av elleve priser som deles ut under Jazzprisen, som arrangeres lørdag 15. april i Ibsenhuset i Skien. Ettersom Krog ikke kan delta under Jazzprisen på grunn av spilleoppdrag i Oslo, valgte Norsk jazzforum å overrekke hedersprisen onsdag kveld i stedet.

Utdelingen fant sted på Munchmuseet, i forkant av Krogs konsert – som er en del av konsertserien Jazz på Munch.

– Karin Krog var en av initiativtakerne til konsertserien Jazz på Munch på 60-tallet, så dette var en gyllen anledning til å hylle en av norsk jazz’ aller største stjerner, sier Bråtømyr.

En lang rekke priser

85 år gamle Krog albumdebuterte i 1964 med «By Myself». Siden har det blitt over 40 album i eget navn. Hun har også turnert verden rundt og mottatt bred internasjonal anerkjennelse.

Karin Krog har tidligere mottatt flere priser for sitt kunstneriske virke, og Norsk jazzforums hederspris føyer seg inn i en allerede lang liste.

Allerede i 1965 ble hun tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddyprisen, som første kvinne. Hun har også blant annet mottatt Spellemannprisens hederspris, Oslo kommunes kunstnerpris (1981), Oslo Jazzfestivals Ella-pris, Anders Jahres kulturpris og Kulturrådets ærespris – for å nevne et lite utvalg. Hun er også innlemmet i Rockheim Hall of Fame.

Powered by Labrador CMS