Produksjonen av den ikoniske lampa var i en periode satt ut til Italia, så Kina. I fjor kom produksjonen tilbake til Grue – men gleden ble kortvarig.

Ikonisk norsk lampe flytter produksjonen fra Norge

Glamox i Grue i Innlandet flytter produksjonen av den ikoniske Luxo-lampa til Polen, og 51 ansatte mister jobben.

Publisert Sist oppdatert

Produksjonen av L-1 var i en periode satt ut til Italia, så Kina. I fjor kom produksjonen tilbake til Grue – men gleden ble kortvarig. I forrige uke fikk de ansatte ved Glamox beskjed om at hele produksjonen ved hjørnesteinsbedriften flagges ut. Om et knapt år blir de kjente lampene produsert i Polen, skriver NRK.

– Denne type beslutninger er krevende, men vi er nødt til å tilpasse virksomheten slik at vi ivaretar konkurransekraften vår, sa konsernsjef Astrid Simonsen Joos i Glamox i en pressemelding om nedleggelsen.

Luxo L-1 ble satt i produksjon i 1938 av designer og gründer Jac Jacobsen, som grunnla det norske industrikonsernet Luxo. Lampen er solgt i over 25 millioner eksemplarer over hele verden og står utstilt på Nasjonalgalleriet i Oslo.

Siden 1986 har en animert utgave av den norske lampen vært kjennetegnet til det amerikanske animasjonsstudioet Pixar. Lampefiguren spilte hovedrollen i deres første film i 1986. Den animerte juniorutgaven av Luxo L-1 har siden vært maskoten til filmstudioet, som står bak filmer som «Toy Story», «Monsterbedriften» og «Ratatouille».

Glamox AS, med hovedkontor i Oslo og 2100 medarbeidere i flere land, kjøpte Luxo i 2009.

Powered by Labrador CMS