Med endringene i kategoriene ble Emil Johnsen for et år siden den siste vinneren av Heddapris for beste mannlige skuespiller/hovedrolle for innsatsen i «Ei kvinnes kampar og forvandlingar». Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Med endringene i kategoriene ble Emil Johnsen for et år siden den siste vinneren av Heddapris for beste mannlige skuespiller/hovedrolle for innsatsen i «Ei kvinnes kampar og forvandlingar».

Heddaprisen blir kjønnsnøytral: – I takt med tiden vi lever i

Fra og med årets utdeling neste måned vil teaterprisen Heddaprisen bli kjønnsnøytral.

Publisert

– Med denne endringen vurderes alle scenekunstprestasjonene, også skuespillernes, uavhengig av kjønn. Vi innfører dette nå som en fast endring i takt med tiden vi lever i, sier Heddakomiteens leder Nora Evensen.

Med endringene i kategoriene ble Sara Khorami dermed den siste vinneren av Heddapris for beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle. Den fikk hun i fjor for innsatsen i «Kristin Lavransdotter».

Allerede ved fjorårets prisutdeling ble det lagt delvis til rette for kjønnsnøytralitet. Kategoriene beste skuespiller/hovedrolle og beste skuespiller/medspiller innføres, med fem nominerte i hver.

Nominasjonene offentliggjøres 6. juni.

Nytt ved årets Heddapris-utdeling er at også utøverne innen dans og musikkteater/opera også fanges opp av nye priskategorier kalt beste sceneprestasjon – dans og beste sceneprestasjon – musikkteater. Før pandemien ble danse- og operaforestillinger innlemmet, med klart mål om at utøverpriser skulle følge etter.

Heddaprisen skal fremme kunstnerisk kvalitet og hedre fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst og deles i år ut søndag 16. juni. Bak står Norsk teater- og orkesterforening.

Powered by Labrador CMS