Notiser

Etter å ha analysert 12.000 sangteskter fra de siste 40 årene fant forskerne flere tydelige utviklingstrekk.

Forskere: Slik har poptekstene endret seg

Gjennom 40 år er tekstene i flere musikksjangre blitt enklere, mer gjentakende, negative og selvsentrerte, sier forskere som har analysert 12.000 låter.

Publisert Sist oppdatert

­De europeiske forskerne har sett på engelskspråklige tekster innen pop, rock, rap, country og R&B mellom 1980 og 2020. Konklusjonen deres bygger opp under meninger som går igjen hos enkelte gretne godt voksne musikkelskere.

Før de går inn på analysen i studien som ble publisert torsdag påpeker forskerne at Bob Dylan, som for alvor brøt gjennom på 1960-tallet, har fått nobelprisen i litteratur. Hovedforfatter Eva Zangerle vil derimot ikke trekke fram noen enkeltartist fra nyere tid som eksempel på noen som har enklere tekster.

Store omveltninger i bransjen

Zangerle, som jobber ved universitetet i Innsbruck i Østerrike og er ekspert på anbefalingssystemer, understreker at sangtekster kan gjenspeile samfunnet og vise hvordan en kulturs verdier, følelser og interesser endres over tid.

– De siste 40 årene har vi jo også sett en drastisk endring i det musikalske landskapet, fra hvordan musikk produseres til hvordan den selges, sier hun.

I løpet av disse årene ble vinylplater og kassetter fra 1980-tallet i stor grad fortrengt av CD-er i det følgende tiåret, fram til i dag, der internett og algoritmedrevne strømmetjenester dominerer.

– Lettere å huske

Forskerne har blant annet sett på hvilke følelser som uttrykkes, hvor mange ulike og kompliserte ord som er brukt og hvor ofte de gjentas.

– I alle sjangrene hadde tekstene en tendens til å bli enklere og mer gjentakende, oppsummerer Zangerle. Og sanger med mange refrenger og enklere tekst ser også ut til å være mer populære. Zangerle påpeker også at de førte 10–15 sekundene av en sang er blitt viktige for å avgjøre om vi bare hopper videre til neste.

– Teksten fester seg lettere i dag, fordi den er lettere å huske, sier hun

– Rappen er blitt sintere

Gjennomgangen viste også at det er lenger mellom de positive og lystige teksten, mens det er blitt flere sanger som uttrykker sinne, avsky og tristhet.

– Rappen har blitt sintere enn de andre sjangrene, sier Zangerle.

I tillegg er altså populærmusikken blitt mer selvopptatt, med hyppigere forekomster av ord som «meg» og «mitt».

Powered by Labrador CMS