Saksofonist Kristin Sevaldsen har vært på Island. Snart kommer albumet, Austurland.

Feltopptak fra Island og sjelsettende saksofonspill

Kristin Sevaldsen har tatt turen til Island og utforsket essensen av øyas vakre natur, i kombinasjon med menneskers inngripen og fotavtrykk på det spesielle landskapet.

Publisert

– Austurland er langsom og ettertenksom i sin ferd. Lyden av havet har stor plass, både i autentisk og i prosessert lydform. Her spiller jeg sopransaks for å skape en luftig og lettere tilstedeværelse for lydene av hav og sjøfugl slik de fremstod for meg, forteller Sevaldsen før hun fortsetter:

– Det forrige albumet mitt var den første utgivelsen der jeg gikk fullt og helt inn i prosessen med felt-opptak, og virkelig tok et dypdykk i naturens lydlandskap. Jeg ønsket å fortsette videre i dette sporet, og da var det helt naturlig for meg å ta turen til Island, da denne øya har en spesiell plass i hjertet mitt. Island er et land hvor man tydelig kan se turismens påvirkning på naturen og i samfunnet for øvrig, og dette ville jeg fange i feltopptakene mine, forteller Sevaldsen.

For dem som har besøkt Island, er det ingen hemmelighet at naturens lyder er en sentral del av hverdagen. Turister sier ofte at man virkelig kan føle naturen tett på kroppen, med dens store krefter av eksplosive geysirer, voldsomme vulkanutbrudd og en iskald og ubarmhjertige nordavind. Krefter som kan være både fascinerende og skremmende på samme tid.

Austurland er Islands østligste fylke og regionen som ga navn til denne låta. Det er der solen og den nye dagen gryr først. Her får man opplevelsen av stillhet og ro, men med en værtype som kan snu fra sol og varme til kulde og storm på et øyeblikk. I Austurland er du spesielt tett på naturen, med uendelige vidder, hav og høye fjell. Fra studioet jeg jobbet i hadde jeg utsikt rett ut mot Norskehavet. Jeg likte å leke med tanken på at «nå ser jeg hjem». Den tanken har nok også preget den nye singelen, forklarer hun.

Kjent som en innovativ og banebrytende artist innen sitt felt, og anerkjent i felt opptak og eco acoustics-miljøet på verdensbasis, ble Kristin Sevaldsen tilbudt kunstner residens på The Fish Factory Creative Center på Island. De ønsket å knytte tettere bånd til hennes virke, og oppholdet ble et viktig utgangspunkt for hennes kommende album.

– Jeg er så takknemlig for at jeg fikk muligheten til å tilbringe og jobbe en hel måned på The Fish Factory Creative Center. Det har vært en viktig del av den kunstneriske prosessen å kunne være tettere på den Islandske hverdagen og samfunnet. Her fant jeg fred til å høre havet, og vinden. Fred til å høre tankene mine da jeg satt på stranda og lyttet til knakingen av tusenvis av steiner som rullet rundt i bølgene, forteller Kristin før hun avslutter:

– Det har også gitt meg muligheten til å samle og forevige helt unike felt-opptak fra naturen, noe som er viktig med tanke på de store endringene vi har i vente, grunnet den store klimakrisen.

Powered by Labrador CMS