Notiser

Elias Akselsen er tildelt Kulturrådets ærespris for 2023, der det i begrunnelsen heter at «hans avtrykk i norsk kulturliv er satt med en slik kraft at det ikke kan viskes ut».

Elias Akselsen får Kulturrådets ærespris for 2023

– Denne prisen er en oppreising for hele romanifolket, sier Elias Akselsen.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er stort for en tatergutt som hadde en vanskelig oppvekst, sier den nybakte prisvinneren.

Kulturrådets ærespris deles ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv, og er på 600.000 kroner.

– Elias Akselsen har gjennom mange tiår vært vår fremste formidler av romanifolkets sangtradisjoner, sier Kulturrådets leder Sigmund Løvåsen.

I begrunnelsen for pristildelingen heter det at Akselsen har maktet å nå bredt ut med et tradisjonsrikt, men ofte oversett musikkuttrykk. Bak seg har han 12 musikkalbum, senest Spellemanns-nominerte «Horta» (2022).

Kulturrådet påpeker videre at Elias Akselsen står «i en særegen posisjon i norsk musikkliv som viktig og sterk tradisjonsbærer for romanifolket», og at han gjennom sin historie og sitt kunstnerskaphar brøytet vei for nye stemmer. «Elias Akselsens avtrykk i norsk kulturliv er satt med en slik kraft at det ikke kan viskes ut», avslutter juryen.

– Dette er stort for en tatergutt som hadde en vanskelig oppvekst. Vi har tatt frem sanger som var forbudt å fremføre frem til 1992. Denne prisen er en oppreising for hele romanifolket, sier Elias Akselsen (75), som sier at mottagelsen han har fått fra det norske folk har vært enorm.

– Jeg kommer fra romanifolket og kan ikke en note, men jeg har fått lov å møte noen fantastiske musikere underveis som har vært med på denne reisen. Jeg vil også takke Kulturrådet, som har støttet meg i mange år, og norsk presse, som har vært med på å hjelpe meg frem dit jeg er i dag.

Søndag deltok Elias Akselsen på Nasjonalbibliotekets festival som var viet gamle håndverksferdigheter, der han snakket om romanifolkets knivmakertradisjoner og holdt en minikonsert sammen med sin mangeårige samarbeidspartner Stian Carstensen.

Powered by Labrador CMS