Både Kathrine Thorborg Johansen og Jan Gunnar Røise er Gullrute-nominert i skuespillerklassen for «Makta»-innsatsen.

Dette er årets Gullruten-nominerte

Det blir maktkamp om Gullruten – der TV-serien om Gro Harlem Brundtland og Arbeiderpartiet er nominert til fem priser.

Publisert Sist oppdatert

Det skal i år deles ut Gullruter i hele 18 kategorier, i kategorier som favner både humor, dokumentar, reality- og livsstilsprogram og drama – og til programledere og skuespillere.

Juryen har sett og vurdert over 350 bidrag, og prisene deles ut i Bergen 4. mai – med Helene Olafsen som programleder.

«Makta» leder

Den kritikerroste TV-serien «Makta» leder an med totalt fem nominasjoner, slik NRK-serien også gjør når det kommer til Gullrutens fagpriser – som deles ut til uken. Blant annet er serien om Gro Harlem Brundtlands vei til makt nominert i kategorien beste dramaserie, sammen med «Arkitekten», «Krigsseileren» og «Delete Me 2».

«Makta»-skuespillerne Kathrine Thorborg Johansen (Gro) og Jan Gunnar Røise (Reiulf Steen) er nominert til beste hovedrolle drama, mens Anders Baasmo og Thorbjørn Harr er birollenominert på skuespillersiden for sine roller som henholdsvis Odvar Nordli og Kåre Willoch.

«Krigsseilerne»-skuespillerne Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen og Ine Marie Wilmann er også nominert, mens serien «Norsk-ish» kan notere seg skuespillernominasjoner i dramakategoriene til Selda Ekiz og Hamza Agoshi.

Mange humorister

I klassen for beste humorskuespillere er Caroline Glomnes («Cammo»), Kevin Vågenes («Hva skjedde med Solveig?»), «Fridtjof Stensæth Josefsen («Manndag»), Nicolai Cleve Broch og Bjørn Myrene (begge «Innebandykrigerne») og Henrik Mestad («Dummedag») nominert.

Else Kåss Furuseth er trippelnominert: Som beste programleder i kategorien for reality, livsstil og aktualitet med «Helsekost Furuseth», mens serien dessuten er nominert til beste reality- og livsstilsprogram. Også «Else!» innbrakte henne en nominasjon som beste humor-programleder.

En annen som er om bord på flere Gullrute-nominerte produksjoner, er Bård Tufte Johansen:

«Nytt på nytt» er igjen nominert som beste humorprogram – i konkurranse med blant annet nykommeren «Gauteshow». Som programleder i reality, livsstil og aktualitetskategorien er Tufte Johansen nominert for naturprogrammet «Oppsynsmannen» – som også skal kappes om pris for årets grønne produksjon. Han medvirker dessuten i «Jakten på monsterkveita», nominert til beste karakterdrevne dokumentarserie.

Kloppen kappes

Petter Nyquist er dobbeltnominert som programleder og i kategorien for beste nyhets- og aktualitetsprogram med «Petter – der ingen vil bo». Det samme er Fredrik Solvang for «Debatten».

Solveig Kloppen kappes med seg selv: Hun er nominert i humorprogramlederklassen både for «Norske Talenter»-innsatsen og for «Alle mot alle» i selskap med Jon Almaas.

Beste underholdningsprogram kan bli «P3 Gull», «Hver gang vi møtes», «The Voice» eller «Helt Ramme Sporter», mens kvartetten som kappes om beste dokumentar er «Gitt bort», «En varslet skandale», «Ære» og «Norske forbrytere: Benny Bankboks».

På realityfronten konkurrerer «Portrettmesterskapet», «Forræder», «Kompani Lauritzen» og «Spillet» om en gjev Gullrute.

Bak utdelingen av Gullruten, som hadde premiere i 1998, står Virke Produsentforeningen, som organiserer uavhengige norske produksjonsselskaper innen TV-underholdning, TV-drama, dokumentar, spillefilm, animasjon, reklame og dataspill.

Powered by Labrador CMS