Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm er invitert til Cannes-festivalen.

Cannes trues av streik blant filmfestivalarbeiderne

Bare én uke før den prestisjetunge Cannes-festivalen starter, truer ansatte med streik.

Publisert

Det dreier seg om rundt 100 personer, blant dem kinomaskinister, stagemanagere, frivilligansvarlige, billettselgere og pressekontakter, som protesterer mot sine lønns- og arbeidsvilkår.

De er ofte korttidsansatt under festivalen. Likevel omfattes de ikke av den franske arbeidsløshetsforsikringen for frilansere innenfor kultur- og teknikksektoren, som garanterer minstelønn. Der ble det nylig gjort innstramminger som rammer disse festivalarbeiderne.

– Den kommende åpningen av filmfestivalen i Cannes har derfor en bitter smak for oss i år, skriver de i en uttalelse på hjemmesiden.

Gruppen kaller seg Sous les écrans la dèche, som betyr noe sånt som fattigdom bak skjermene. De ønsker ikke å sette festivalen i fare, men å få mer oppmerksomhet rundt et spørsmål de har prøvd å løfte fram i lang tid.

Det skal dreie seg om rundt 5.000 personer, som veksler mellom intens innsats på Frankrikes mange filmfestivaler, og arbeidsløshet. Det gjør at mange må slutte.

Cannes-festivalen foregår 14. til 25. mai, og anses å være verdens største og fremste filmfestival. Den norske filmen «Armand», med regi av Halfdan Ullmann Tøndel, er med i sidekonkurransen Un Certain Regard.

Powered by Labrador CMS