Forsvarets Musikkorps Vestlandet i sving da dronning Sonja (i bakgrunnen) skulle på den offisielle åpningen av bybanen i Bergen på Festplassen i 2010.

Budsjettet til Forsvarets musikk bidrar til at Norge når Nato-mål

Økte midler betyr at Norge når Natos toprosentmål i løpet av 2024.193 millioner til Forsvarets musikk regnes med i forsvarsbudsjettet på 104 milliarder kroner.

Publisert

Alle medlemslandene i Nato har siden 2014 hatt som mål å bruke 2 prosent av landets bruttoinntekter på forsvar innen 2024. Med litt bidrag blant annet fra midlene til Forsvarets musikk, vil Norge kunne nå målet i år

Men 56 millioner kroner av midlene til Forsvarets musikk kommer fra Kultur- og likestillingsdepartementet, ifølge Altinget , som har bedt om en forklaring på hvorfor kulturmidler telles med som forsvar. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forklarer at det er innenfor kriteriene Nato legger til grunn for å måle hvor stort bidraget til forsvar er.

–Forsvaret er en stor sektor med veldig mange ulike aktiviteter, sier Støre til Altinget.

Det norske forsvarsbudsjettet øker fra 91 milliarder kroner til 104 milliarder i år. Over halvparten av økningen er Ukraina-hjelp, som også går inn under midler til forsvar. 2 milliarder skal øke den operative evnen i det norske forsvaret, og 5 milliarder skal bidra til å starte arbeidet med den nye langtidsplanen for forsvaret.

Ifølge Forsvarsdepartementet bidrar Forsvarets musikk til Norges forsvarsevne gjennom å styrke forsvarsviljen.

– Jeg mener at vi skal ha Forsvarets musikk. Det er en del av kulturen og Forsvarets egenart, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Powered by Labrador CMS