Notiser

Fra filmen Ustyrlig.

Årets vinnere på Oslo Pix Filmfestival

Årets vinner av Grand Pix Nordisk Fiksjon går til «Ustyrlig» av Malou Reymann, mens Grand Pix Nordisk Dokumentar går til «Twice Colonized» av Lin Alluna.

Publisert Sist oppdatert

­Vinner av årets publikumspris offentliggjøres mandag 4. september.

Grand Pix – nordisk fiksjon

«Vinnerfilmen er en film som imponerte oss på mange områder. Fra første scene vet vi at vi er i filmteknisk svært trygge hender – og at dette blir en vond reise å bevitne. Filmen tar opp et uhyggelig minne fra en ikke altfor fjern fortid, og som dessverre fortsatt har en relevans den dag i dag.

Vi lot oss begeistre av et solid manus, nydelig foto og ikke minst fantastiske prestasjoner av filmens hovedrolleinnehavere. Fortellingen om frihetsberøvelse og tvangsinnleggelse på en institusjon på en øy langt ute i havet er ikke ny, men noen elegante dramaturgiske grep mot filmens slutt gjør at den likevel føles nyskapende. Og avslutningen er det umulig å ikke la seg røre av. Vinneren er Ustyrlig, regissert av Malou Reymann».

Jurymedlemmer Nordisk Fiksjon: Eivind Myklebost Nordengen, Heidi Palm Sandberg og Farzad Samsami.

Grand Pix – nordisk dokumentar

Fra filmenTwiced Colonized. Foto Lin Alluna

«Juryen ønsker å gi prisen for «Beste nordiske dokumentar» til en meget engasjerende film. I dokumentaren følger vi en karismatisk hovedperson i et rasende opprør. I filmens fortelling er den personlige utviklingen og det politiske opprøret dypt sammenflettet i hverandre. Det personlige gir dybde til den politiske kampen. Og den politiske kampen gir en forståelse av den personlige konflikten. Med subtile virkemidler og et vart kamera kommer vi tett på både hverdag og store tragedier uten at det føles påtrengende. Vi blir med på en reise der tragediene er med på å styrke den politiske kampviljen og evnen, og som til slutt viser oss håp om en langsiktig endring. En usedvanlig viktig og inspirerende film, som kaster lys over en underfortalt historie. Prisen for Beste Nordiske Dokumentarfilm under Oslo Pix går til «Twice Colonized.»

Jurymedlemmer Nordisk Dokumentar: Line Hatland, Signe Rosenlund-Hauglid og Hanne Myren.

Powered by Labrador CMS