Reiseliv

KULTUR TRUMFER NATUR: Nordmenn som satser på kulturturisme er mer fornøyd med ferien sin enn de som satset på natur.

Norske turister som drar på «kulturferie» er mer fornøyd med ferien sin

Publisert Sist oppdatert

Etter Norgesferien i fjor gjennomførte Norstat en undersøkelse på oppdrag fra Riksantikvaren. 1000 nordmenn ble spurt om sin opplevelse av sommeren 2020. Der kom det frem at de som prioriterte kulturminner i ferien er 57 prosent svært fornøyd med ferien sin, mens de som prioriterte natur er 47 prosent svært fornøyd.

Riksantikvar Hanna Geiran syns tallene er overraskende og spennende, og håper mange nordmenn vil la seg inspirere av undersøkelsen når de planlegger årets sommerferie.

Generalsekretær i Fortidsminneforeningen Ola Harald Fjeldheim mener at dette ikke bare er noe gjelder for Norge.

– Vi i Fortidsminneforeningen har sett lenge at de som er ute og reiser for å oppleve noe gjerne vil ha med seg ekte opplevelser fra ekte opplevde liv. Dette er en del av en internasjonal trend, sier han til NRK.

Han mener undersøkelsen og tallene som kommer frem må få reiselivsnæringen til å endre kurs, og håper spesielt Visit Norway bør bli mer opptatt av å følge opp dette med kulturminner.

Leder for forbrukermarkedsføring i Visit Norway, Katrine Mosfjeld sier de har lagt merke til vridningen i reiselivet. De forsøker nå å gjøre Norge både nasjonalt og internasjonalt kjent også for kultur og kulturminner, sier hun.

Kulturturismen er også mindre sesongbasert enn naturturismen, legger hun til. Visit Norway tror derfor kultur og kulturbasert reiseliv kan utjevne reiselivsnæringen med tanke på sesonger, og gi flere helårs arbeidsplasser her i Norge.

Powered by Labrador CMS