Museum

En internasjonal arkitektkvartett vant konkurransen med bidraget «Finnskogens hus» for et par år siden. Nå, som museet skal bygges, stiller regjeringen strenge krav.

Regjeringen krever endringer før de gir 100 millioner til museum

Departementet holder igjen 100 millioner i påvente av at Norsk Skogfinskmuseum lar seg styre av Anno Museum.

Publisert Sist oppdatert

ANALYSE: Stortinget har bevilget 106 millioner kroner til Norsk Skogfinsk museum for at de skal føre opp et nytt museumsbygg.

Museet har fem ansatte og forvalter over 36.000 gjenstander. De har ansatt en prosjektleder og nå løper kostnadene til prosjektering.

– Situasjonen begynner å bli prekær, sier Jan Larsson, styreleder ved Norsk Skogfinsk museum (NSM) til Klassekampen. For de har ikke sett noe til millionene fra departementet.

Faglig samarbeid er en forutsetning

Det er imidlertid en betingelse knyttet til bevilgningen som er formulert slik: «En forutsetning for tilskuddet vil være at det faglige samarbeidet mellom NSM og Anno museum styrkes for å sikre en mer robust organisasjon».

Administrerende direktør ved Anno museum, Svein Inge Sunde, mener Norsk Skogfinsk museum undervurderer omfanget av å føre opp et bygg til 100 millioner kroner. Dersom de skal ta ansvar for et så stort prosjekt, vil de også ha muligheten til å ha styring med det.

Styreleder Jan Larsson ved NSM frykter at regjeringen vil presse Norsk Skogfinsk museum inn i Anno museum. Han viser til at Grue og Kongsvinger kommune har signalisert at de vil bidra med faglig og administrativ hjelp til prosjektet.

– Styrking og kvalitetssikring

Emma Lind (V), statssekretær i Kulturdepartementet, skriver i en e-post til Klassekampen at de er opptatt av å «gi Norsk Skogfinsk museum anledningen til å dra nytte av Anno sine erfaringer og kompetanse, og vil styrke og kvalitetssikre hele byggeprosjektet».

De siste årene har det vært en rekke sammenslåinger av museer. Ofte har det vært motstand mot å lage store enheter. Om det har vært motstand i starten, har det stort sett gått seg til etter hvert.

Den enkleste modellen er utvilsomt at Anno og Norsk Skogfinsk museum fusjonerer

Anno Museum spiller en nøkkelrolle for å gi prosjektet den tryggheten bevilgningen på 100 millioner kroner baserer seg på.

Svein Inge Sunde i Anno understreker at han ikke kan påta seg ansvar uten at det er klart hvilken myndighet de skal ha.

Den enkleste modellen er utvilsomt at Anno og Norsk Skogfinsk museum fusjonerer. Den økonomiske styringen vil da ligge hos Anno. Den faglige ledelsen av Norsk Skogfinsk museum kan overlates til et styre eller en avdeling ledet av en direktør.

Det er forståelig at Norsk Skogfinsk museum vil beholde sin selvstendighet. De frykter at de vil bli slukt av Anno, selv om Anno ikke hører med til museumsgigantene.

Men når det skal bygges for 100 millioner kroner, vil nok ikke departementet fire på kravet om at det må sterkere rygg til for at Norsk skogfinsk museum skal kunne bære både drift og investering.

Powered by Labrador CMS