Museum

Generalsekretær i Norges museumsforbund, Liv Ramskjær.

Norges museumsforbund: – Mye bra, men savner forskningssatsing og mer rehabilitering

Det er et positivt signal at man styrker driftsbudsjettene generelt for alle museene og kompenserer noe for ABE-reformens kutt gjennom mange år, sier generalsekretær i Norges museumsforbund, Liv Ramskjær.

Publisert Sist oppdatert

Ramskjær synes det er veldig positivt at prisomregningen for museer som ikke har fått ekstra midler ser ut til å få mellom 5,7 og 5.9 prosents økning på driftstilskuddene.

– Sett opp mot Regjeringens beregnede pris og lønnsvekst på 3,8 prosent, er dette et positivt signal om at man styrker driftsbudsjettene generelt for alle museene og kompenserer noe for ABE-reformens kutt gjennom mange år. Museumsforbundet har tidligere bedt om dette, så det er et positivt signal.

Økningen i driftsmidler til museer med nybygg, som kom i revidert budsjett foreslås videreført. Det er også positivt, ifølge generalsekretæren.

– Sørlandets Kunstmuseum får også 11 millioner for 2024 til Siloen, det er også veldig positivt. Dalane museum får også til Jøssingfjord vitenmuseum, og Industriarbeidermuseet til drift av vernebygget for tungtvannskjelleren.

Engangstilskudd

Flere museer får engangstilskudd til ulike tiltak som vil styrke deres virksomhet, enten det er vedlikehold, formidling eller samlingsforvaltning. Mye av dette ble kjent før valget, men noe nytt kom til nå, forklarer hun.

Hun er glad for at det har kommet midler til nybygg til Anno Museum Domkirkeodden til historiesenter . Der vil museum og arkiv samordnes og museet får en helårs formidlingsarena som vil styrke publikumsarbeidet.

– Det er positivt at bevilgningen til Norsk Skogfinsk museum videreføres, og at planleggingen av nybygg for det samiske museet RiddoDuattarMuseat i Karasjok videreføres.

Fra samferdselssiden trekker hun frem at museumsbanene styrkes: «Det foreslås bevilget 39,4 mill. kr. Dette er en økning på 14,4 mill. kr fra saldert budsjett 2023. Regjeringen foreslår å styrke tilskuddsordningen slik at det kan tas bedre vare på historisk togmateriell. Forslaget følger opp Jernbanedirektoratets Plan for historisk togmateriell, delrapport 2.»

– Det er bra at man ønsker å styrke de statlige visninsgstedene med 15 millioner øremerket vederlag og honorar til kunstnere. Jeg har ikke funnet ut om og hvordan dette treffer kunstmuseene, men det er uansett bra sammen med økning i stipendene.

– Følger bare opp i beskjeden grad

Det er ikke lagt opp til noen videre styrking av forskningssatsingen i museene.

– Det er ingen midler til rehabilitering utover noen få enkelttilskudd. Budsjettet følger bare i beskjeden grad opp ambisjonene i Museumsmeldingen med blant annet kunstsatsingen i Bodø og RDM og noen strøtildelinger, men ingen tydelige satsinger. Bygningsvern var ett av satsingsområdene i meldingen, og det som var minst konkret, men her er det betydelige behov som ikke minsker med dagens klimautfordringer, avslutter Ramskjær.

Powered by Labrador CMS