Museum

Fasaden til nye Nasjonalmuseet i Oslo som åpner dørene i 2022. Kunstmuseet blir Nordens største med 5000 verk utstilt i 90 rom fordelt på 10000 m2.

Nasjonalmuseet med 250 millioner i overskudd etter tilskudd fra staten

Fjoråret var tøft for de fleste i kulturbransjen. Det stengte Nasjonalmuseet gikk samtidig med rekordoverskudd finansiert av staten.

Publisert Sist oppdatert

«Mens kulturlivet ropte om hjelp, fikk Nasjonalmuseet 250 millioner kroner de ikke trengte».

Det skriver Aftenposten.

Nasjonalmuseet fikk penger av staten for å flytte inn i nytt bygg, men flyttet ikke. Det skulle egentlig åpne høsten 2020, men etter flere utsettelser skal det være klart i juni neste år.

Museet gikk med snaut 250 millioner kroner i overskudd i fjor, ifølge museets regnskap.

Det skyldes et rekordhøyt tilskudd over statsbudsjettet på 786 millioner kroner, som var en økning på 266 millioner fra året før. Beløpet kom ikke som koronastøtte – pengene skulle dekke økte kostnader da det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen endelig åpnet.

– Statsbyggs byggeprosjekt var forsinket. Vi betalte derfor ikke full husleie for nybygget i 2020, og kostnadene for vakthold ble lavere enn ventet, skriver avdelingsdirektør Rune Bjerkås i en e-post til Aftenposten.

Forberedt på en gjennomgang

Kulturminister Abid Raja (V) forklarer tildelingene med at statsbudsjettet legges frem lang tid i forkant.

– For Nasjonalmuseets del innebærer det at de har mottatt midler til å dekke husleie på Vestbanen i en periode med stor usikkerhet. Senere viste det seg at byggeprosjektet ikke ble ferdig i tide, sier Raja til Aftenposten.

Om pengene skal kreves tilbake, blir opp til neste regjering. Ifølge Aftenposten er Nasjonalmuseet er forberedt på en gjennomgang med departementet.

Powered by Labrador CMS