Museum

Kunstneren Bjarne Melgaard står i en stor konflikt med sine to tidligere forretningspartnere. Samtidig flommer markedet over av Bjarne Melgaards kunst, og privatpersoner blar opp. Det gjør ikke museene.

Melgaard solgte for 8 millioner på 24 timer – men museene vil ikke ha ham

Bjarne Melgaard er i en stor konflikt med sine to tidligere forretningspartnere. Samtidig flommer markedet over av kunsten hans, og privatpersoner blar opp. Det gjør ikke museene.

Publisert Sist oppdatert

­Da den mye omtalte konflikten mellom Bjarne Melgaard og hans tidligere forretningspartnere eskalerte tidligere i høst, oppsto et problem for begge parter:

Det flommet over av Melgaard-kunst på markedet. Det var rett og slett for mye der ute.

Men i slutten av oktober åpnet Melgaard en ny utstilling, «The Serpent», på Fineart galleri i Oslo.

I løpet av 24 timer solgte Melgaard kunst for rett i overkant av 8 millioner kroner.

– Skadet renommé

Det er privatpersoner som blar opp. Museene glimrer derimot med sitt fravær.

– Sist et museum kjøpte noe av Melgaard var i 2021, sier Melgaards nye manager, Erlend Løken Andersen til Finansavisen.

Noe har skjedd med posisjonen hans internasjonalt.

Andersen sier at Melgaard gir hans tidligere management skylden for det:

– Det har aldri vært Bjarnes intensjon eller vilje at kunsten hans skulle selges på nærmest ethvert gatehjørne og rammeverksted over hele Norge. Dette har utvilsomt skadet hans internasjonale renommé og kan ha bidratt til en viss institusjonell reservasjon mot å kjøpe dyrere verk.

Konfliktens kjerne

Konflikten mellom Melgaard og de tidligere forretningspartnerne handler om en kontrakten Melgaard underskrev på Britannia Hotel i 2020, der han ga kontrollen over store deler av sitt kunstnerskap til forretningspartnerne, som han hadde samarbeidet med i over ti år.

Melgaard mener at han over tid ble utnyttet av forretningsmennene, som følge av et omfattende rusmisbruk, og at avtalen ble inngått under feilaktige premisser.

Forretningsmennene mener Melgaard gikk inn i avtalen med åpne øyne og at de er ofrene i saken. Et avgjørende spørsmål er hvorvidt Melgaard skyldte forretningsmennene flere millioner kroner da han underskrev avtalen i 2020.

Melgaard saksøkte sine tidligere partnere i september, med mål om å få tilbake kontrollen over kunsten.

Powered by Labrador CMS