Museum

Dronning Sonja åpnet Ibsen Museum og Teater i 2006. Museet har i flere år vært stengt på ubestemt tid, men kan nå åpne igjen til sommeren, etter å ha fått penger.

Ibsenmuseet får penger – nå kan de åpne

Ibsen Museum og Teater i Oslo sentrum har stått stengt siden 2019. Nå kan de åpne i sommer, etter at de får penger i revidert budsjett.

Publisert Sist oppdatert

Ibsen Museum og Teater i Oslo sentrum har stått stengt siden ombyggingen startet i 2019. En kort periode i 2022 ble det spilt teater på den nye scenen, men det har ikke vært mulig å få oppleve museet på flere år.

Årsaken til dette er at det ikke har vært driftsmidler å hente noe sted.

LES OGSÅ: – Dette er pinlig. Regjeringen må på banen om Ibsen.

Fått mye kritikk

Det er det mange som har kritisert. Skuespiller og regissør Agnete Haaland, tidligere teatersjef ved Den Nationale Scene og leder for Norsk Skuespillerforbund, skrev om Norges Ibsen-satsing, som hun mener er altfor dårlig, i en artikkel i Samtiden.

At Ibsenmuseet er stengt var noe av det hun trakk frem som ille. «Det er ikke bare pinlig. Det er faktisk helt skandaløst», skrev hun blant annet.

Skuespiller Lise Fjeldstad har omtalt det som en «nasjonal skandale» at det har stått stengt.

LES OGSÅ: Ibsen-debatten har hittil vært unyansert.

Det er stiftelsen Norsk Folkemuseum som har ansvaret for driften ved Ibsen Museum & Teater.

Direktør Nina Refseth ba om 17,6 millioner kroner til drift av museet og den nye teatersatsingen i forbindelse med museet. Men museet kunne vært gjenåpnet med seks millioner kroner, har hun tidligere sagt.

Dessuten kreves det «bare» to millioner for å holde museet åpent om sommeren.

– Helt fantastisk

Og nå foreslår regjeringen å avsette to millioner kroner i et engangstilskudd i revidert budsjett. Midlene vil bidra til at museet kan holde åpent for publikum sommeren 2023, ifølge Aftenposten. Revidert budsjett legges frem førstkommende torsdag.

– Dette betyr at vi kan åpne for publikum 1. juli og holde åpent hele sommersesongen og noe utover høsten. Dette er bare helt fantastisk, sier Refseth til avisa.

Hun har imidlertid ikke penger til å ta i bruk teaterscenen, som gårdeier Christian Ringnes tidligere har sponset.

Ny utstilling

Museet er innredet slik det var da Henrik Ibsen bodde der og inneholder blant annet skrivebordet han brukte da han skrev flere av sine skuespill.

Ifølge museet åpner de senest 1. juli, med en splitter ny utstilling, og en helt nyoppusset leilighet. De har også fått tak i nye objekter til leiligheten.

– Publikum vil få se Ibsens leilighet og også en helt flunkende ny utstilling som presenterer verkene til Ibsen gjennom lyd, bilde og informasjon om verkene, sier Refseth til NRK.

Powered by Labrador CMS