Museum

Nåværende samlingsdirektør ved Nasjonalmuseet Stina Högkvist er blant søkerne til å bli ny direktør. Hun skapte mye debatt etter at hun kalte Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» for et kolonialistisk bilde – en uttalelse hun senere trakk tilbake.

Disse vil bli ny direktør ved Nasjonalmuseet

30 personer har søkt på stillingen som ny direktør ved Nasjonalmuseet. Blant søkerne er Deichman-sjef Merete Lie og direktør ved Vigelandmuseet Jarle Strømodden.

Publisert Sist oppdatert

­Nasjonalmuseet får 800 millioner i årlig statsstøtte, og direktøren her har en av kultur-Norges mest betydningsfulle stillinger. Men siden museet ble en stiftelse og omdøpt fra Nasjonalgalleriet til Nasjonalmuseet i 2003, har ingen av direktørene sittet i de to åremålsperiodene (2 x 6 år) som er mulig. Alle har sluttet «før tiden».

Også for dagens direktør, Karin Hindsbo, holdt det med én åremålsperiode.

Hun gir seg som direktør for Nasjonalmuseet når åremålsperioden er ferdig i juni. 18 kvinner og 12 menn har søkt på stillingen som ny direktør, skriver NRK.

LES OGSÅ: Nasjonalmuseet: Lederjobben ingen holder ut i

Blant søkerne er det flere tunge navn, blant annet Jarle Strømodden (sjef for Vigelandmuseet), Hanne Beate Ueland (avdelingsdirektør ved Stavanger kunstmuseum), Merete Lie (Deichman-sjef) og KORO-direktør Sigurd Sverdrup Sandmo.

Tre søkere har trukket søknaden underveis i prosessen. Mens seks søkere er unntatt offentligheten.

– Spennende liste

Også nåværende samlingsdirektør ved Nasjonalmuseet Stina Högkvist er blant søkerne. Hun skapte mye debatt etter at hun kalte Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» for et kolonialistisk bilde – en uttalelse hun senere trakk tilbake.

LES OGSÅ: Jakten på ny direktør − dette er favorittene

– Vi synes det er en spennende liste. Den samlede søkermassen har både dybde og bredde i kompetanse og bakgrunn, skriver, sier styreleder Maria Moræus Hanssen til Aftenposten.

Hun sier de ser etter en god leder med erfaring og kunnskap som er relevant for Nasjonalmuseets samfunnsansvar og mandat.

Favoritter?

Direktør Petter Snare i KODE Kunstmuseer i Bergen har av flere Samtiden har snakket med blitt nevnt som det heteste tipset, men mange tror det blir en kvinne som etterfølger Karin Hindsbo. Tone Hansen nevnes også – selv om hun har sittet kort tid som direktør for Munch-museet.

Og velger man norsk eller utenlandsk denne gangen?

Vil Nasjonalmuseets styre igjen se seg om etter nok en utenlandsk direktør etter danske Hindsbo, svenske Sture Nordgren og danske Allis Helleland − eller vil kulturbasert lederstil og ulik kunstbakgrunn gjøre dette mindre ønskelig?

Det er flere utenlandske kandidater på søkerlisten. Og om de to ovennevnte er blant søkerne som er unntatt offentligheten, er usikkert.

Flere andre som har blitt nevnt som aktuelle kandidater er direktør Solveig Øvstebø i Astrup Fearnley Museet; direktør for Statens Museum for Kunst i København, Mikkel Bogh, som går av i sommer; direktør Siri Aavitsland i MIST, og avdelingsdirektør Hanne Beate Ueland ved Stavanger Kunstmuseum.

Powered by Labrador CMS