Kunst

Snart blir dette rommet fylt med fotokunst. I år åpner fotofestivalen Oslo Negativ dørene til et nytt historisk bygg, denne gang på Adamstuen.

Oslo Negativ: – Et unikt sted som mange vil få oppleve for første gang

Når Norges største fotofestival arrangeres for tredje gang, er det igjen i en historisk bygning i hovedstaden – og igjen i omgivelser som ikke assosieres med fotokunst.

Publisert Sist oppdatert

Etter to år med fotofestival på det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg, har Oslo Negativ flyttet til et nytt ærverdig bygg i hovedstaden.

Denne gangen i et bygg som ikke tidligere har vært åpent for publikum på den måten, og også i år lokaler som er ganske ukonvensjonelle som utstillingsrom:

Midt mellom Sankthanshaugen park og Ullevål sykehus, til bygget som inntil nylig fungerte som Veterinærhøgskolen.

Utvider

Tidligere operasjonssal, nå utstillingsrom. Oslo Negativ 2023 er den tredje utgaven av festivalen – og den første på den gamle veterinærhøgskolen. Foto Oslo Negativ

Nytt av året er det også at Oslo Negativ har inngått et samarbeid med Preus – det nasjonale fotomuseet.

Festivalen har gått fra å være en test på osloborgernes fotointeresse til et samarbeid med det nasjonale fotomuseet, Preus museum, andre etablerte fotoinstitusjoner og skoler, forteller kurator på Oslo Negativ, Nina Sørlie.

– Vi opplever at det har vært et savn og et udekket behov, og nå er det «kø i døra» og mange fotografer som gjerne vil delta.

Oslo Negativ er ifølge arrangørene Norges største fotoevenement hvor over 40 fotorelaterte institusjoner viser frem hundrevis av bilder.

– Vi ønsker alle typer foto velkommen, så her blir det for eksempel dokumentar- og kunstfoto side ved side, sier hun.

Den hyllede britiske fotografen Mandy Barker skal stille ut verk under festivalen. Hun har laget kunstfotografier av plastsøppel i over 13 år. Dette har fått tittelen SOUP: PENALTY – The World. Foto © Mandy Barker

Kunst i operasjonssaler, røntgenrom, båser og binger

Et ukonvensjonelt utstillingsrom. Foto Oslo Negativ

Det gamle biblioteket på Hammersborg er stengt grunnet pågående arbeid og restaurering.

– Vi valgte veterinærhøgskolen da dette er et unikt sted som mange vil få oppleve for første gang, forteller Sørlie.

– Det blir noen utfordringer med et så variert og fredet bygg, men utstillerne er sporty og kreative så det vil gå fint, sier hun.

– Det vil myldre i tidligere operasjonssaler, røntgenrom, båser og binger.

Når Oslo Negativ åpner dørene, får altså publikum innblikk i historiske omgivelser de færreste har besøkt tidligere.

Det var i 2020 at dørene til veterinærhøgskolen stengte, noe som markerte slutten på nesten et århundre med norsk veterinærutdanning på Adamstuen.

Allerede i 1811 kom det første forslaget om en norsk veterinærutdannelse, men det tok tid før bygget omsider sto klart. Flere potensielle plasseringer ble vurdert, blant annet Kontraskjæret og Ankertorget.

Arkitekt Bredo Greve fikk i oppdrag å tegne høgskolen. Han hadde tidligere tegnet blant annet Statens håndverks- og kunstindustriskole (i dag Edvard Munch videregående skole) i Ullevålsveien og hovedbygningen ved Norges tekniske høgskole i Trondheim.

Greve så imidlertid aldri skolen ferdigstilt. Han døde i 1931, og arbeidet ble fullført av H. J. Sparre.

Aktuelt tema

Årets Oslo Negativ har tema DNA (Demokrati, Natur og AI). Jonas Bendiksens utstilling representerer AI (kunstig intelligens) i form av det Bendiksen selv beskriver som: «… syntetiske bilder og tekst». Foto © Jonas Bendiksen

Sørlie forteller at årets utgave har et tydeligere tema og spesielt inviterte temautstillinger som de gleder seg til å vise frem.

Temaet for Oslo Negativ 2023 er DNA – Demokrati, Natur og Ai.

– Alt som er med er like viktig. Og alt går under temaet og er alle dagsaktuelle, sier hun.

– Det er lett å trekke frem de inviterte med Addario og hennes sterke krigsreportasjer, Mandy Barker som hele tiden kjemper for bevaring av kloden vår og Jonas Bendiksen som antagelig vil kaste nytt lys over brukeren av Ai gjennom tekst og bilder.

Festivalen arrangeres i helgene mellom 14. og 29. oktober.

Powered by Labrador CMS