Kunst

Ny utstilling på Nasjonalmuseet - Arkitektur: Scandinavian design og USA 1890-1980

Utstillingen Scandinavian design og USA 1890-1980 undersøker forholdet mellom skandinavisk og amerikansk design i det 20. århundre.

Publisert Sist oppdatert

Her tematiseres kulturutveksling på tvers av Atlanteren over en periode på 90 år.

–De fleste vil trolig finne en leke, et møbel, eller et klesplagg de kjenner igjen, sier direktør ved Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo, som legger til at denne utstillingen er resultatet av et transatlantisk turné- og forskningssamarbeid mellom fire store museer, noe som igjen reflekterer temaet i utstillingen.

– Her går vi i dybden på begrepet Scandinavian Design sammen med kolleger fra Sverige og USA

Los Angeles County Museum of Art, Milwaukee Art Museum, Nationalmuseum i Stockholm og Nasjonalmuseet i Oslo har samarbeidet om denne vandreutstillingen. Første stoppested var Stockholm i høst. Etter at utstillingen har vært i Oslo, skal den videre til Los Angeles.

Begrepet Scandinavian Design ble introdusert gjennom den store utstillingen «Design in Scandinavia» som turnerte USA og Canada i årene 1954 til 1957. Populariteten til Scandinavian design ble fulgt av en økt interesse for Skandinavia som turistmål. SAS sine reklameplakater fra 1960-tallet viser skandinaviske designobjekter sammen med drømmen om transatlantiske reiser.

Skandinavisk design ble av mange amerikanere sett på som et ideelt samspill mellom håndverk og produksjon. Men på slutten av 1950-tallet endret rollene seg. Amerikanerne banet vei for en ny studiobasert håndverksrevolusjon innen møbler, smykkekunst, verkstedkeramikk og veving.

– En ting som er gledelig med denne utstillingen er den høye kvinneandelen i utvalget gjennom hele tidsperioden, helt tilbake til 1890. Dette var aldri et mål i seg selv, men kom til gjennom arbeidet med utstillingen, sier kurator formidling Gudrun Eidsvik.

Prosjektgruppen for utstillingen i Oslo har bestått av Denise Hagströmer, Gudrun Eidsvik, Lita Benedicte Ellingsen, Guro Elstad, Brynhild Slåtto og Thomas Flor.

Powered by Labrador CMS