Kunst

Laila Bertheussen og kurator Morten Traavik da utstillingen «Public Enemy» åpnet i august.

Morten Traavik og Laila Bertheussen vil ikke lenger jobbe sammen: – Et turbulent samarbeid

Kurator Morten Traavik og kunstneren Laila Bertheussen kommer ikke til å samarbeide mer.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Aftenposten. De to forteller begge om samarbeidsproblemer og kommer med krasse karakteristikker av hverandre.

Laila Bertheussen, som bruker kunstnernavnet Laila B, holdt sin første utstilling under Arendalsuka i sommer. «Public Enemy» fikk massiv oppmerksomhet, mye på grunn av hennes foritd.

Bertheussen ble i 2021 dømt til ett år og åtte måneders fengsel for åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer, justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og andre i hans omgangskrets. Hun har sonet straffen.

– Vi vet jo alle sammen at det å få lov å stille ut her og nå er som å vinne en gullbillett. Eller det å stille meg ut, alt etter som hvordan man ser på det. Så hvem som vant en gullbillett er litt uklart, sa Laila Bertheussen under åpningen, ifølge NTB.

På den omdiskuterte utstillingen viste Bertheussen en rekke bilder og effekter som hun har laget både før og etter rettssaken mot henne.

Kurator og medarrangør

Utstillingen og hele prosjektet var iscenesatt sammen med kunstner Morten Traavik, som fungerte som kurator og medarrangør.

Han er kjent for en rekke mer eller mindre kontroversielle kunstprosjekter som også har pirket borti hvordan det norske kunstfeltet ser på seg selv.

Utstillingen ble åpnet med en panelsamtale med flere kunstpersonligheter, hvor kunstens grenser, Bertheussens fortid som straffedømt og etikken i det hele ble diskutert.

– Et turbulent samarbeid

Bertheussen reflekterte også over egen rolle og sa blant annet at «denne gullbilletten ikke ene og alene skyldes mitt geniale kunstneriske talent og kreativitet, men at den kanskje mer enn noe skyldes alle de kreative narrativene om meg som lever der ute».

– Tusen takk for drahjelpen, dere kan alle skape en kunstner any time, sa hun i åpningstalen.

– Så vil kvelden og tiden vise om jeg har vært heldigere med kuratoren enn jeg var med advokat, la hun til til latter fra salen, skriver NTB.

Nå er derimot samarbeidet avsluttet. Traavik sier til Aftenposten at det har vært mye drama i kulissene.

Han beskriver henne som en meget begavet og intelligent person, som også har mye humor og selvironi. Samtidig kaller han utstillingen for et «turbulent samarbeid» med mye «kreativ friksjon».

Bertheussen selv sier Traavik er «selvopptatt».

Startet med kunst

Bertheussen-saken oppsto også i kjølvannet av et annet kunstprosjekt, teaterstykket «Ways of Seeing.

Bertheussen følte seg høsten 2019 truet av oppsetningen, som hadde filmet fasaden på huset hennes. Hun skrev et leserinnlegg i VG 1. desember hvor hun kritiserte oppsetningen for en «grov invasjon av hennes privatliv».

Utover vinteren 2020 skjedde det flere hendelser knyttet til bilen og huset, og politiet etterforsket hendelsene. Wara var landets justisminister, og det ble satt inn forsterket vakthold ved huset. Også Waras statsrådskollega, beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), og hennes mann, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp), mottok trusler.

Etter hvert ble mistankene snudd mot Bertheussen selv, og 14. mars ble hun selv siktet for å stå bak. I 2021 ble hun dømt til ett år og åtte måneders fengsel.

Bertheussen har hele tiden hevdet seg uskyldig. Hun har sonet straffen.

Powered by Labrador CMS