Kunst

Støtteaksjon for å bevare Y-blokka demonstrerte torsdag forrige uke i protest mot vedtaket om å rive bygningen i regjeringskvartalet. Etter marsjen til stortinget, kom en plakat med «Du er sexy Du er rå I lenker om jeg må».

Kunstnere støtter boikott for å redde Y-blokka

Flere fra kunstfeltet støtter kunstner Jan Christensen i sin oppfordring om kunstboikott for å redde Y-blokka.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag gikk kunstner Jan Christensen ut i Klassekampen og oppfordret til kunstnerboikott for å redde Y-blokka. I et innlegg på Facebook tar han til orde for boikott av all form for kunstnerisk produksjon, salg av kunst eller formidling av kunst til det nye regjeringskvartalet.

Christensen får nå støtte av en rekke andre kunstnere som har uttalt seg til samme avis.

Friskt virkemiddel

Styreleder Ivan Galuzin i Billedkunstnerne i Oslo og Akershus mener boikotten er et «friskt» virkemiddel. Også styreleder Ebba Moi i Norsk Billedhoggerforening mener det er et riktig virkemiddel når andre muligheter viser seg å være effektløse.

Begge de to styrelederne understreker overfor Klassekampen at de uttaler seg som privatpersoner. Styreleder Ruben Steinum i Norske Billedkunstnere (NBK) sa til Klassekampen lørdag at han ikke støtter boikott av hensyn til sine 3000 medlemmer og deres potensielle jobbmuligheter.

Dobbeltmoralsk

Flere andre stiller seg likevel soleklart bak boikottinitiativet – blant dem kunstnerne Kjell Varvin, Hanan Benammar, Maria Sundby, Erlend Grytbakk Wold, Per Hess og Marianne Heske.

Kunstner Maria Sundby har lenge kjempet mot riving av blokka, og sier følgende til Klassekampen:

– Mitt inntrykk er at de fleste kunstnere er mot riving. Jeg tenker at det er rart å kjempe mot riving av Y, for så å levere kunst til gravstedet. I mitt hode er det dobbeltmoralsk.

Powered by Labrador CMS