Kunst

Det prisbelønte kunstkonseptet Van Gogh Alive er sett av over ni millioner i over 80 ulike byer i verden. Nå kommer det til Lillestrøm.

Internasjonalt kunstkonsept til Norge: – Vi har aldri huset noe så stort før

Det prisbelønte kunstkonseptet er sett av millioner av mennesker i en rekke byer over hele verden. Nå kommer utstillingen til Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Det er den mest besøkte utstillingen i verden, med over ni millioner besøkende og utstillinger i nesten 100 byer, sier Rob Kirk.

Han er leder for turnéopplevelser i Grande Experiences, selskapet som har produsert utstillingen Van Gogh Alive. Utstillingen har blant annet vært i Beijing, Bangkok, Berlin, Denver, London, Madrid, Roma, Shanghai og Sydney, forteller han.

Den har turnert siden 2011 og er blitt rangert som en av de 12 beste multimedie-utstillingene i verden av CNN. Konsptet ble også kåret til den beste utstillingsopplevelsen av Eventex-utdelingen i år.

Fra 14. november til 11. februar kan utstillingen oppleves i Lillestrøm, hos Nova Spektrum (tidligere Norges varemesse). Kunstkonseptet er ifølge arrangørene «en symfoni av lys, farger, lyd, musikk og dufter».

Det er, som navnet tilsier, kunsten til maleren Vincent van Gogh (1853-1890) som er i sentrum.

– Dette er en unik mulighet. Vi forventer tusenvis av besøkende, sier arrangementsdirektør Søren Nielsen.

Stor utstillingstrend internasjonalt

Det prisbelønte kunstkonseptet Van Gogh Alive er sett av millioner av mennesker i over 80 byer på fem kontinenter. Nå kommer det til Norge. Foto Grande Experiences

Van Gogh Alive er ikke en kunstutstilling i tradisjonell forstand, men den følger en utstillingstrend som er stor i mange land og som ikke har fått noe særlig fotfeste i Norge ennå, ifølge arrangørene.

Fra ulike vinkler og perspektiver skal publikum kunne oppleve van Goghs kunst, i et levende og interaktivt format, sier de.

Van Gogh Alive går på tvers av tid og rom når besøkende følger Vincent på en reise gjennom Nederland, Paris, Arles, Saint Rémy og Auvers-sur-Oise for å oppdage hvor han skapte mange av sine tidløse mesterverk. Til stemningsfull klassisk musikk vises over 3000 inspirerende og ikoniske bilder som forvandler alle overflater, forteller Kirk.

– Besøkende får et glimt av Van Goghs tanker, følelser og sinnstilstand når verkene hans kommer til live i levende detaljer. Gjestene kan ta seg tid til å utforske Van Goghs intrikate bruk av farger og teknikk, mens fotografier og videoer som vises sammen med verkene hans, gir et innblikk i inspirasjonskildene hans. Men for mange vil den største gleden være å bare stå stille og la bølger av intense og vakre bilder og lyder skylle inn over seg.

I tillegg til det digitale galleriet inneholder utstillingen også en gjengivelse Van Goghs soverom i dets faktiske størrelse, i stil med maleriet Soverommet i Arles. Det er som å gå inn i et van Gogh-maleri, og det gir de besøkende en flott fotomulighet, sier han.

– Det finnes også et kunstatelier der de besøkende kan bli kunstnere. Opplevelsen har også et solsikkespeilrom, der de besøkende kan fordype seg i et endeløst solsikkefelt.

– Opplevelsen er utformet slik at de besøkende kan oppleve Van Gogh Alive i sitt eget tempo, uten noen definert rute eller tidsramme. Alle får en unik og uforglemmelig opplevelse.

Krever et enormt lokale

Utstillingen blir spredd utover 1000 kvadratmeter i lokalet i Lillestrøm. Det som til vanlig huser messer og konferanser er spesielt utvalgt på grunn av størrelsen. De har aldri huset noe så stort før.

– Det er snakk om et svært multimediegalleri her, med over fem meter lange skjermer som skal rigges opp, en eng av solsikker og mere til. Utstillingen krever mye av lokalet som huser den, og derfor valgte produsentene å gå for oss i Lillestrøm fremfor et mindre og mer begrensende lokale i Oslo, forteller den norske arrangementsdirektøren.

Håper å treffe unge

Historien om Vincent van Gogh berører mennesker på et universelt nivå, og opplevelsen er populær over hele verden, sier Kirk.

– Hans turbulente reise i forhold til psykisk helse er spesielt viktig. Midt i det daglige presset og travle livet er folk også på jakt etter en flukt. Vincents kunstverk med all sin livlighet og vitalitet egner seg godt til en oppslukende opplevelse som tar de besøkende med til en annen virkelighet.

Han mener den yngre generasjonen har en følelsesmessig tilknytning til Vincents historie og at formatet passer dem og vil engasjere dem.

– De vil også ha opplevelser de kan dele med venner og på sosiale medier.

– Vi vekker århundregammel kunst til live for et moderne publikum ved hjelp av teknologi som kombinerer alle sanser, slik at de besøkende får en ekte følelse av kunstnerens liv og arbeid.

Powered by Labrador CMS