Kunst

Anita Leirvik North (H) tiltrådte som byråd for kultur og næring 25. oktober 2023.

Hundrevis av kunstnere i Oslo har protestert – nå er det kroken på døra

Etter måneder med protester og demonstrasjoner er det klart at 150 kunstnere i Oslo kastes ut fra atelierene sine.

Publisert Sist oppdatert

Det har lenge vært usikkert hva som kom til å skje med atelierene i Ila pensjonat og i Myntegata 2 i Oslo, hvor 150 kunstnere holder til.

Nå er det klart at planene for atelierfellesskapene har kommet så langt at de ikke vil kunne reddes. Det opplyser kultur- og næringsbyråd i Oslo Anita Leirvig North (H) i en e-post til Kunstavisen.

Arealene på Ila skal etter planen brukes som flyktningboliger til våren, mens det i Myntgata er planlagt ombygging til videregående skole. 150 kunstnere må dermed finne seg nye arbeidslokaler fra og med neste år.

Kraftige reaksjoner

Dette har skapt protester blant en rekke kunstnere i Oslo.

For et par uker siden gikk rundt 80 kunstnere i demonstrasjonstog fra Myntgata i Kvadraturen til sjøsiden av Rådhuset.

De krevde en stopp i utkastelsen fra atelierene sine.

– Byens kunstnere er i en prekær situasjon, sier billedkunstner og styreleder i BO (Billedkunstnerne i Oslo) Sebastian Makonnen Kjølaas til Kunstkritikk i forkant av demonstrasjonen.

Nye lokaler – men kun plass til en brøkdel

Da byrådet i Oslo la frem sitt budsjettforslag for 2024 i september, ble det klart at de 86 plassene på Ila og 70 plassene i Myntgata skal erstattes med nye atelierlokaler nær Vestre Gravlund og på den gamle Veterinærhøyskolen.

Hvor mange plasser det dreier seg om, er ikke spesifisert. Men opplysninger Klassekampen har fått fra Kulturetaten i Oslo sier at det skal opprettes sju nye plasser i Vestre Gravlund og 30 nye og midlertidige plasser på Veterinærhøyskolen.

Dermed er fortsatt 119 kunstnere ikke garantert en arbeidsplass fra og med neste år.

En liten trøst

Utkastelsen fra Myntgata er imidlertid utsatt med tre måneder. I tilleggsinnstillingen til neste års Oslo-budsjett er det satt av 1,8 millioner til å dekke driftsutgiftene for atelierene i denne perioden.

Sebastian Kjølaas, leder for Bildekunstnerne i Oslo, uttaler til Klassekampen at han er glad for at kunstnerne i Myntgata nå får et lite pusterom.

«Men det er en liten trøst», føyer han til.

Powered by Labrador CMS