Kulturpolitikk

Det tar tid før konsertbransjen er oppe og går igjen. Det vil gå trinnvis, og konserter som dette, med begrenset antall publikummere, er det vi kan håpe på først.

– Vi hadde forventet mer av trinn én og to

Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører synes det er positivt at regjeringen har lyttet til konsertbransjen, men savner differensiering og tilpassede løsninger for arrangører.

Publisert Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg la frem sin firetrinnsplan for gjenåpningen av samfunnet onsdag. Den planen er omtrent som forventet, og er i virkeligheten mer som en skisse, med veldig mange forbehold, sier daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal til KulturPlot.

Foto Daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal. Foto: Ellen Lorentzen / NKA

– Det er positivt at arrangementer er med i alle trinn, men vi hadde forventet mer av trinn én og to. Vi vet at de profesjonelle arrangørene håndterer smittevernet på utmerket vis og lett kan tilrettelegge for høyere makskapasitet. Og nå må vi bli kvitt uforholdsmessige regler knyttet til at publikum bare kan komme fra én kommune og spiseplikt ved skjenking. Vi fikk rapporter om at det ble kastet kilovis med mat i forbindelse med arrangementer inn mot 25. mars. Det er helt meningsløst.

Har lyttet

Det er også svært positivt at regjeringen har lyttet til bransjen, og vil vurdere arrangementer ut fra eventuell bruk av hurtigtester og koronasertifikat i trinn tre, synes Østerdal. Nå haster det med å komme i gang med planleggingen av hvordan dette skal kunne løses i praksis, hvem som skal ta regningen for testingen, og så videre. Her er det mye jobb igjen, og lite tid, mener hun.

Hvorfor i all verden skal for eksempel alle butikker og kjøpesentre få åpne før kulturaktører?

– Så er det tilsvarende skuffende at regjeringen fortsatt skyver de store arrangementene foran seg i trinn fire. Vi vet at det bare er gjennom å komme tilbake til normalkapasitet, og ergo de vanlige pengestrømmene i næringskjeden, at bransjen virkelig kan begynne å helbrede seg selv.

Må differensiere

Ifølge Østerdal er det på høy tid med mer differensiering, både mellom type arrangører og mellom aktører i ulike bransjer.

– Dette burde ha vært en helt sentral del av gjenåpningsplanen. Det må bli slutt på en flat beregning av makskapasitet som skal gjelde uansett hva arrangementet dreier seg om, hvem som arrangerer og hvilke arealer arrangøren har til rådighet. Og hvorfor i all verden skal for eksempel alle butikker og kjøpesentre få åpne før kulturaktører?

– Det er fortsatt en lang vei å gå før vi opplever at regjeringen prioriterer aktørene og arbeidsplassene i kulturfeltet, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS