Kulturpolitikk

Tone Østerdal i Norske konsertarrangører tror kommunene er redde for eventuelle nedstenginger igjen.

– Venter på endring i reglene om fastmonterte seter

Lite forutsigbarhet og nye forskrifter skaper usikkerhet og forvirring i kulturlivet. – Ære være dem som prøver å holde ting i gang, sier Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører.

Publisert Sist oppdatert

Knut Harald Pleym, daglig leder i Drammen Scener – det kommunale aksjeselskapet som driver Drammens Teater og Union Scene, sier at uansett hvilke nye lokale eller nasjonale forskrifter som kommer vil de holde stengt til etter påske.

– Utfordringen er at verken lokale eller nasjonale myndigheter har noen plan for gjenåpningen. Dette er svært vanskelig å forholde seg til for oss som driver med arrangementer som må planlegges med en viss tidshorisont. Vi trenger mer tid enn noen timer eller noen få dager, sier Knut Harald Pleym til KulturPlot.

Leder i Norske konsertarrangører, Tone Østerdal, sier til KulturPlot at hennes oppfatning er at kulturhusene holder stengt, fordi kommunene er redd for at det skal åpnes og så stenges igjen.

Spesialrådgiver for kultur i KS, Line Anni Solbakken hevder at signalene fra regjeringen gjør det utfordrende for kommunene å avholde arrangementer. Flere kommuner har derfor valgt å stenge ned kulturhusene og kinoene. Dette gjør de, selv om det er lov med 200 publikummere i fastmonterte seter.

Venter på endring

I den nasjonale forskriften som er gjeldende i dag er det lov til å ha 200 publikummere på innendørs arrangementer hvis det er fastmonterte seter og det er mulig å holde avstand. Hvis det ikke finnes fastmonterte seter, er det kun lov med 10 publikummere.

Tone Østerdal sier hun opplever at kulturinstitusjoner sitter og venter på endring i reglene om fastmonterte seter.

– Mitt inntrykk er at hvis vi får gjort noe med den regelen, som myndighetene har varslet at de skal gjøre, vil det gjøre det mer attraktivt for flere å holde åpent. Så jeg tror det er mange som innstiller aktiviteten mens de venter og ser hva som skjer med den regelen, sier Østerdal.

Men så er det jo disse rådene da, at man helst ikke skal gå på noen ting, det er klart at det påvirker psykologien til billettkjøperne

Publikums ansvar å følge anbefalinger

I tillegg til de nasjonale forskriftene, har myndighetene anbefalt at alle arrangementer utsettes eller avlyses. Hvis de fortsatt gjennomføres, skal det arrangeres for kommunens innbyggere.

At publikum ikke krysser kommunegrensene for å dra på arrangement, mener Østerdal først og fremst er publikums ansvar.

– Men så er det jo disse rådene da, at man helst ikke skal gå på noen ting, det er klart at det påvirker psykologien til billettkjøperne, sier hun.

Foto Line Anni Solbakken i KS ber kommuner om å ta posisjon og sette agenda i kulturpolitikken. Foto: Arne Kongsnes

Solbakken i KS er enig med Østerdal om at det i prinsippet er publikums ansvar. Samtidig vil det likevel være arrangøren som knyttes til et eventuelt smitteutbrudd, påpeker hun.

– KS har derfor bedt Helsedirektoratet og regjeringen vurdere om anbefalingen om ikke å blande publikum fra ulike kommuner kan vurderes i lys av den lokale smittesituasjonen, og om man også her kan legge opp til noe regional differensiering, sier Solbakken.

Dette mener hun kan bidra til at flere arrangementer kan avholdes der smittesituasjonen tillater dette, og dermed begrense belastningen av tiltakene.

Forvirrende forskrifter

Enkelte kommuner er også rammet av større smitteutbrudd som har ført til strengere nedstenginger og lokale smittetiltak i ringsystemer. Dette har ikke gjort ting mindre forvirrende, tror Østerdal.

– Selv vi som følger ekstra godt med må sjekke forskriften en ekstra gang, så det er ikke enkelt å navigere. Selv om jeg for så vidt synes myndighetene gjør en god jobb med å sette det opp så tydelig som mulig, er jo bildet komplisert.

Forskriftene har også endret seg veldig mange ganger, sier Østerdal. Hun har derfor stor forståelse for at folk er slitne.

– Så ære være dem som prøver å holde ting i gang.

KS har på sin side ikke inntrykk av at det er forvirring som er hovedproblemet knyttet til statlige smitteverntiltak, men at tiltakene ikke er utarbeidet i tilstrekkelig dialog med dem de berører.

– I tillegg er det en utfordring at feltet mangler en forutsigbarhet i henhold til hvilke smitteverntiltak som vil gi hvilke ordninger for dem som rammes, legger Solbakken til.

Powered by Labrador CMS