Kulturpolitikk

Avtroppende seniorrådgiver Jan Lothe Eriksen og daglig leder i Safemuse, Celina Jerman Bright-Taylor.

Safemuse: – Trenger regelendring for forfulgte kunstnere

Ifølge daglig leder Celina Jerman Bright-Taylor er det på tide at UDI ser bort fra returforutsetning for forfulgte kunstnere som kommer til Norge. Både saksbehandlingstiden og informasjonsflyten må også forbedres.

Publisert Sist oppdatert

­Samtiden skrev nylig om evalueringen av organisasjonen Safemuse som jobber for ytringsfrihet for kunstnere. Etter over 10 års virksomhet for organisasjonen har Safemuse skapt viktige pusterom for forfulgte kunstnere.

Safemuse får skryt for sin virksomhet i en uavhengig rapport, men møter likevel utfordringer hos UDI og Justisdepartementet.

­Hvorfor klarer ikke utenriksministeren og justisministeren i samme regjering å samordne norske interesser og mål? Det spørsmålet stilte daglig leder Celina Jerman Bright-Taylor og rådgiver Jan Lothe Eriksen i en kronikk i Kontekst.

Trenger regelendring

Ifølge Bright-Taylor trengs en regelendring som sikrer at kunstnere og andre menneskerettighetsforkjempere som er invitert og garantert for av organisasjoner, skal ha mulighet til kortere opphold i Norge, ved at man ser bort fra returforutsetning i disse sakene.

– I tillegg må UDI arbeide med sin saksbehandlingstid, som er uforholdsmessig lang, og informasjonsflyten til søkerne, som er svært mangelfull, sier hun til Samtiden.

Ofrer mye

Hun er takknemlig for rosen som fremkommer i rapporten.

– Vi er er takknemlige for at det arbeidet vi legger ned synes i resultatene våre, og at vi får til å arbeide sammen med kunstnerne slik at de har mulighet til å skape og vise kunst.

Hun påpeker at evalueringen gir anerkjennelse av Safemuse sitt arbeid som organisasjon, men mest av alt det arbeidet kunstnerne deres legger ned.

– De ofrer mye for å kunne skape kunst.

Powered by Labrador CMS