Kulturpolitikk

Mange kulturinstitusjoner venter i spenning på hva som vil skje 1. september når de nåværende kompensasjonsordningene opphører. Kulturminister Abid Raja (bildet) har varslet at det kommer nye krisepakker til kulturlivet.

Regjeringen må ta hensyn til tap i kommunal kultursektor

Flere kulturinstitusjoner faller fremdeles utenfor krisepakkene. Nå oppfordrer Kommunesektorens organisasjon (KS) regjeringen til å kompensere lokalt kulturliv.

Publisert Sist oppdatert

– KS har påpekt overfor regjeringen at tap i kommunal kultursektor må tas hensyn til når kompensasjon for utgiftene til pandemien beregnes, sier spesialrådgiver for kultur Line Anni Solbakken i Kommunesektorens organisasjon (KS).

Den siste tiden har KulturPlot skrevet om norske kulturhus som faller utenfor krisepakkene. Av Norske kulturhus sine 131 medlemmer faller halvparten utenfor eksisterende koronaordninger fordi de er organisert som kommunale enheter.

Foto Line Anni Solbakken i KS. Foto: Arne Kongsnes

LES OGSÅ | Frykter nedleggelse av lokalkulturen

Kompensasjonsordningene stiller nemlig krav til at arrangøren har et organisasjonsnummer, og at arrangøren heller ikke mottar 60 prosent eller mer av inntektene fra offentlig tilskudd. Kulturinstitusjoner som er organisert som kommunale enheter, faller dermed mellom to stoler fordi de under eierskap av kommunen, men sørger for driften og inntektene selv.

Frykter nedleggelse

Uten billettsalg og annen virksomhet, blir det for mange umulig å stille med noen som helst form for kulturtilbud.

For mange av landets kulturhus kan de manglende kompensasjonsordningene i verste fall føre til nedleggelse av lokale kulturtilbud, påpekte kulturhussjef Elisabeth Dahl ved Sandnes kunst- og kulturhus overfor KulturPlot mandag.Kulturhuset i Sandnes er blant institusjonene som faller utenfor ordningene, og ser foreløpig mot et tap på mellom fem og ti millioner kroner som følge av koronakrisen.

Et annet eksempel er de kommunalt eide kinoene i Gjøvik, Hamar og Lillehammer som alle er av tilsvarende størrelse. Det er imidlertid bare kinoene i Gjøvik og Hamar som har eget organisasjonsnummer. Kinoen på Lillehammer kvalifiserer dermed ikke til noen av ordningene, mens kinoene i Gjøvik og Hamar allerede har fått kompensasjon for bortfalte inntekter.

– Regjeringen må rette opp i skjevheter

De nåværende ordningene er bare gyldige til og med 31. august. Kulturminister Abid Raja (V) har varslet at nye krisepakker vil komme før 1. september.

– Regjeringen rettet opp i noen av skjevhetene gjennom krisepakke 3 som ble lansert rett før sommeren, og en utvidelse av ordningen for museer, og musikk og scenekunstinstitusjoner slik at også de med over 60 prosent offentlig støtte kunne søke. Denne ordningen ekskluderer imidlertid fremdeles sentrale kulturarrangører, som for eksempel kinoene. Også arrangører med over 60 prosent offentlig støtte, uten organisasjonsnummer, vil ha behov for kompensasjon, understreker Solbakken i KS.

Powered by Labrador CMS