Kulturpolitikk

Samtiden-redaktør Magne Lerø sendte brev til kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery etter å ha fått avslag på søknaden om støtte.

Kulturrådet tar strupetak på Samtiden

– Da nærmere 50 prosent av inntekten forsvant seks uker før årsskiftet, tenkte vi det var kroken på døra for en 130 år gammel tidsskrifttradisjon, sier redaktør Magne Lerø.

Publisert Sist oppdatert

Samtiden har de siste årene mottatt støtte over Kulturrådets ordning for «Kritikk og tidsskrifter». Støtten i 2022 var på 800.000 kroner. Nylig fikk Samtiden melding om at de ikke får støtte i 2023.

Utvalgene i Kulturrådet gir ingen begrunnelse. De er suverene. Samtiden har anket, men anken ble avvist. En kan ikke anke på selve avgjørelsen, kun på saksbehandlingen.

– Da nærmere 50 prosent av inntekten forsvant seks uker før årsskiftet, tenkte vi det var kroken på døra for en 130 år gammel tidsskriftstradisjon. Nå har vi fått summet oss, kuttet noen kostnader og omdisponert noen ressurser. Samtiden er i vekst. Vi lar oss ikke knekke av Kulturrådet. Vi sier ikke opp noen ansatte, men skal levere det Samtiden som leserne er blitt vant med, sier redaktør Magne Lerø.

Årets tidsskrift i 2021

Samtiden ble i 2021 kåret til landets beste tidsskrift. Samtiden har utvidet fra fire til seks utgaver i året, inngått avtale med flere av landets fremste skribenter, og i tillegg publiseres det kultursaker på nett hver dag. Medier og Ledelse har skutt inn et par millioner for å snu den negative opplagsutvikling. Nå øker antallet abonnenter sakte, men sikkert.

Lerø gjorde i søknaden oppmerksom på at Samtiden må få støtte dersom veksten skal kunne fortsette og tidsskriftet overleve.

– Men her sitter en håndfull utvalgsmedlemmer og fatter et vedtak som fratar Samtidens eksistensgrunnlag, sier Lerø.

Ber kulturministeren gripe inn

Medier og Ledelse gir også ut Dagens Perspektiv. Endringer i reglene for pressestøtte gjør at Dagens Perspektiv mister halvparten av støtten.

Medietilsynet vet at mindre medier som er av avhengig av støtte, vil måtte legge ned om en ikke gis tid til å omstille seg. Støtten trappes ned over en treårsperiode.

Lerø har sendt brev til kulturminister Lubna Jaffery og bedt om at det blir laget kriterier for støtte til tidsskrifter og at de som faller utenfor får trappet ned støtten over tre år, slik det er for pressestøtte.

Han skriver også at ordningen om støtte til tidsskrifter skriker på endringer. Noen tidsskrifter får rundt to og en halv million i støtte, noen en million og andre et par hundre tusen. Noen får avslag.

– Ingen tror at det er faglige vurderinger av hvert enkelt tidsskrift som ligger til grunn. Heller ikke antall abonnenter. Det er synsing som er kriteriet.

Å vurdere medier ut fra faglig kunstnerisk skjønn er ikke holdbart. Det var bare surr før ukeaviser og nettaviser flyttet over til Medietilsynet. Her er det system og forutsigbarhet, sier Lerø.

Powered by Labrador CMS