Kulturpolitikk

Kunstnernettverket ber kulturministeren rydde opp i det de mener er en umyndiggjøring av Kulturrådet etter navneendring.

Frykter konsekvensene av navneendringen – ber kulturministeren rydde opp

1. januar endret Norsk kulturråd navn. Kunstnerorganisasjoner frykter dette kan ha store negative konsekvenser.

Publisert Sist oppdatert

– Kunstnerne frykter for at den kunstfaglige uavhengigheten og kunstneriske friheten reduseres betraktelig og i ytterste konsekvens settes under politisk press.

Det skriver Kunstnernettverket i en kronikk i Klassekampen i dag.

Nettverket samler 19 landsomfattende organisasjoner som representerer skapende og utøvende kunstnere i Norge.

De mener Kulturrådet nå fremstår som en underavdeling i Kulturdirektoratet, og ber kulturministeren om å rydde opp.

Navneendring mot sin hensikt?

1. januar 2023 endret den statlige virksomheten i Norsk kulturråd navn til Kulturdirektoratet. Rådet som forvalter Norsk kulturfond beholdt navnet Kulturrådet.

– Det vil ikke medføre endringer i Kulturrådets organisering, arbeidsoppgaver eller stillingstitler. Hensikten med navneendringen er utelukkende å klargjøre forskjellen mellom administrasjonen, som utfører en rekke forvaltningsoppgaver på vegne av departementet, og rådskollegiet, som forvalter Norsk kulturfond på en armlengdes avstand fra myndighetene, har Thomas Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Kulturrådet, tidligere uttalt til Samtiden.

– Kulturrådet og Norsk kulturfond har i mer enn femti år ivaretatt prinsippet om armlengdes avstand. Dette er en navneendring som vil tydeliggjøre dette prinsippet, sa leder for rådskollegiet, Sigmund Løvåsen, da endringen ble kjent.

Kunstnernettverket mener derimot at Kulturrådet nå fremstår som en underavdeling i Kulturdirektoratet, og spør om ikke det er det motsatte av hva departementet hadde som ønske med navneendringen.

Mistet kommunikasjonskanalene

Utad har man kunnet merke endringen ved at Kulturrådet ikke lenger er å finne på sosiale medier. Kulturrådets logo er erstattet av direktoratets, og Kulturrådets nettside er overtatt av Kulturdirektoratet.

Nå spør folk seg om Kulturrådet er avviklet. Det er alvorlig, sier rådsleder for Kulturrådet Sigmund Løvåsen til Kunstkritikk.no

Heidi Marie Kriznik, leder av Forfatterforeningen og Kunstnernettverkets arbeidsutvalg, mener dette svekker synligheten til Kulturrådet:

– Det er direktoratet som opptrer på alle sosiale plattformer, og dette fører til en umyndiggjøring av Kulturrådet, sier hun til Klassekampen.

– Det er alvorlig

Dette sier rådsleder for Kulturrådet, Sigmund Løvåsen, seg enig i. Onsdag uttalte han til Kunstkritikk.no at direktoratet har gjort grep som bidrar til å usynliggjøre Kulturrådet og som får det til å framstå som en underavdeling av et departementsstyrt direktorat:

– Nå spør folk seg om Kulturrådet er avviklet. Det er alvorlig.

Han understreker at det må være tydelig for både søkere, offentlighet og myndigheter hvilke midler som fordeles på armlengdes avstand, og hvilke som fordeles av direktoratet – som er styrt av departementet.

Avviser kritikken

I kronikken ber kunstnernettverket kulturministeren om å rydde opp. De viser til kulturtalen Anette Trettebergstuen holdt 13. februar, der hun opplyste om planene om å legge fram en ny og forsterket kulturlov som skal lovfeste armlengdes avstand-prinsippet.

Mariann Komissar, avdelingsdirektør for kunstnerisk produksjon og formidling, sier til Klassekampen at Kulturrådet og Kulturdirektoratet er samstemte om navneendringen og at den «var helt nødvendig for å tydeliggjøre våre ulike roller og prinsippet om armlengdes avstand». Hun understreker også at rådskollegiet ikke er blitt underlagt direktoratet, og at rådet er like uavhengig som før.

Kommisar sier også at de jobber med å bygge opp egne kommunikasjonskanaler for Kulturrådet, men at de er opptatt av å gjøre ting i riktig rekkefølge. Det arbeides også med å lage en egen logo for rådet.

Powered by Labrador CMS