Kulturpolitikk

Kulturpolitisk talsperson i Sp, Åslaug Sem-Jacobsen, er forbløffet over regjeringen og Frps kutt til Norsk kulturfond.

– Forbløffet over kuttene fra regjeringen og Frp

Det er en styrking kulturen trenger nå, ikke kutt, sier Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpartiet. «Et hån mot kulturlivet», sier SV.

Publisert Sist oppdatert

Et kutt på 10 millioner i Norsk kulturfond vil gå utover mange av de som er hardest rammet av pandemien, sier rådsleder Lars Petter Hagen i Kulturrådet.

Kuttene kritiseres kraftig av opposisjonen. Senterpartiet reagerer med forbløffelse:

– For det første så ble jeg svært forbløffet over denne nyheten. Kan nesten ikke forstå at det er tilfelle. Det er jo en styrking kulturen trenger nå, ikke kutt. Vi i Senterpartiet har heller valgt å styrke kulturfondet i vårt alternative budsjett med 20 millioner, fordi vi er opptatt av å styrke den lokale kulturen over hele landet. Bredden. Og også det frie feltet, sier Åslaug Sem-Jacobsen. Hun er kulturpolitisk talsperson i Senterpartiet.

Hun hevder at dette kuttet vil kunne komme til ramme utøvere både på profesjonelt og amatør-plan, utøvere og institusjoner som allerede er av dem som sliter mest som følge av pandeminedstengningen.

– Jeg tror ikke det blir en enkel jobb for Kulturrådet å skulle foreta disse kuttene. Dette burde jo heller vært påplussninger, sier hun.

Var i gang med kulturløft

Sem-Jacobsen forteller at den rødgrønne regjeringen var i gang med å lansere et lokalt kulturløft da de tapte regjeringsmakta.

– Det løftet kommer vi til å jobbe for om vi kommer i regjering, fordi Engerutvalget pekte på at det særlig er den lokale og regionale kulturen som nå trenger å styrkes fra staten. Herunder en rekke av dem som får økonomisk støtte via kulturfondet, påpeker hun.

Hun poengterer at dette er en stor sum for dem kuttet berører, men en liten sum i forhold til de milliardene som ble plusset på i forhandlingen med regjeringen.

– Så plutselig å skulle kutte 10 millioner virker foreløpig bare som en symbolsk seier i kulturpolitikken for Frp. Jeg ser fram til å høre hva som er regjeringens begrunnelse, avslutter Sem-Jacobsen.

SV: – Et hån mot kulturlivet

Kulturpolitisk talsperson for SV, Freddy André Øvstegård, mener kuttet er «et hån mot kulturlivet».

Foto SVs Freddy André Øvstegård. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Dette er en hån mot et kulturliv midt i en dypt alvorlig krise. At Abid Raja kan godkjenne en slik avtale sender et veldig uheldig signal til tusenvis av kunstnere og virksomheter i kulturlivet, sier Øvstegård.

Han påpeker at Kulturrådets ordninger allerede er under et stort press.

– Dette uforståelige kuttet vil særlig ramme små kulturaktører i det frie kunstfeltet, gi usikkerhet for neste år og er helt unødvendig, legger han til.

Øvstegård forteller at SV foreslår å øke kulturfondet med 100 millioner i sitt alternative budsjett, fordi han mener de må bruke de etablerte ordningene for best å nå feltet og skape aktivitet tilpasset pandemien.

Arbeiderpartiet:Senterpartiet:MDG:SV:Rødt:Kilde: Alternative budsjetter fra opposisjonspartiene / Dette er midler utover det som står i budsjettforslagene, og før regjeringen og Frps kutt
Powered by Labrador CMS