Kulturpolitikk

Foreløpig er planene for Sukkerbiten-tomta lagt på is.

Få alternativer for Fotografihuset

Byrådet i Oslo skal utrede bruken av Sukkerbiten-tomta på nytt. Fotografihuset jakter på alternativ plassering.

Publisert Sist oppdatert

I oktober i fjor erklærte byrådet at de skal utrede Sukkerbiten-tomta på nytt.

– Da vi begynte å planlegge Fotografihuset i 2014, gikk vi gjennom et titalls lokaliseringer før vi til slutt inngikk avtalen med Hav Eiendom om Sukkerbiten og Bjørvikautstikkeren i 2018. Etter at byrådserklæringen gjorde det klart at de vil vurdere de økonomiske og juridiske rammene rundt omregulering av Sukkerbiten, tok vi opp igjen alle de tidligere relasjonene for å vurdere andre bygg på nytt, sier daglig leder Erling Johansen i Fotografihuset.

LES MER | Et stykke reinspikka kulturdrivkraft

Sterke reaksjoner

Det var vinteren 2015 at fellesorganisasjonen Foto-Norge annonserte planene for Fotografihuset i hovedstaden. Den fikk støtte av Oslo kommune, og i 2018 ble intensjonsavtalen med Hav Eiendom om å bygge et 3.700 kvadratmeter hus for fotografi på Sukkerbiten, inngått.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Blant annet har interessegruppen Sukkerbitens venner arbeidet for å stoppe planene om et fotografihus på tomta. Organisasjonen – og andre – har tatt til orde for at Sukkerbiten bør bli et rent friområde med bade- og parkanlegg.

Foto Slik ønsker tilhengerne av et friområde på Sukkerbiten at tomta skal se ut. (Foto: Link arkitektur)
Vinnerforslaget er tegnet av Atelier Oslo i samarbeid med Lund Hagem Arkitekter, Bollinger Grohmann Ingeniører og Atsite landskapsarkitekter. Fotografihusets forkjempere mener det er nok av plass til både bading og park. Foto Atelier Oslo / NTB scanpix

Byrådet i Oslo skal i utgangspunktet ha vært positivt innstilt til ideen om Fotografihuset på Sukkerbiten. Dersom Oslo kommune nå ombestemmer seg, må de kjøpe området fra Oslo Havn til en pris på rundt 230 millioner kroner.

I kontakt med gamle partnere

Johansen forteller at Fotografihuset AS har vært i kontakt med både Oslo kommune, Statsbygg, Forsvarsbygg og Entra. Blant bygg og tomter som er vurdert på nytt er nylig fraflyttede Gamle Deichman, Samtidskunstmuseet, bygg i kvadraturen og det gamle Munchmuseet på Tøyen.

– Vi var på befaring på Munchmuseet, men de planene ble stoppet da det ble vedtatt at lokalene midlertidig skal gå til Nationaltheatret.

Nationaltheatret skal pusses opp fra 2022, og det gamle Munchmuseet på Tøyen er utpekt som de foretrukne lokalene for midlertidig teaterdrift i oppussingsperioden.

LES MER | Fotografihuset: – Hold fast på vedtektene

Lite tro på silo

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) har foreslått siloen på Vippetangen som en alternativ plassering for Fotografihuset. Men Johansen har sine tvil:

– Jeg tror det var en spenstig og god idé som ble lansert, men ingen har så langt har vært i stand til å konkretisere det for oss. Hvis dette er aktuelt vil vi sette pris på et konkret forslag, med plan for hvordan dette kan finansieres slik at bygget kan tas i bruk. Vi har luftet det for Oslo Havn, men leieavtaler og festeavtaler gjør at det er et vanskelig landskap å manøvrere i.

Få alternativer

Heller ikke andre klare alternativer har åpenbart seg, mener Johansen.

Foto Erling Johansen er daglig leder av Fotografihuset AS. (Foto: Roar Vestad)

– Mye tyder på at det egentlig ikke er noen alternativer som er mer aktuelle nå enn tidligere. Samtidig går vi inn i dette og vurderer situasjonen løpende med et åpent sinn. Vi går i dialog med aktuelle aktører og vi er virkelig åpne for å se på andre alternativer, sier Johansen.

Samtidig understreker han at tomta og planene for Sukkerbiten fremdeles er målet.

– Vi har en intensjonsavtale om Sukkerbiten, i tråd med gjeldende reguleringsplan, så vi håper selvfølgelig fortsatt at det skal være mulig år realisere planene for Fotografihuset der.

LES MER | Kritikkverdie politiske helomvendinger

Ikke i gang med utredning

Etter det Kulturplot forstår, har ikke byrådet startet utredningen av Sukkerbiten-tomta. Det står ingenting i byrådserklæringen om når utredningen skal være ferdig. Johansen håper på en avklaring før årsskiftet.

– Prosjektet står jo i bero inntil dette er avklart. Vi får håpe på et svar i 2020, men i mellomtiden må vi bare gjøre det beste ut av situasjonen. Uansett vil det måtte påberegnes forsinkelser, sier Johansen.

Fotografihuset skulle etter planen åpne dørene i 2023, men vurderer foreløpig 2024-2025 som mer realistisk.

Fotografi-huset

Fotografihuset er planlagt i tråd med det som ble regulert på Bjørvikautstikkeren og Sukkerbiten rett utenfor Operabygget i 2014.

Det var Atelier Oslo som vant den internasjonale arkitektkonkurransen om utforming av Fotografihuset på Sukkerbiten. Det kom inn i alt 98 bidrag.

Interessegruppen Sukkerbitens venner og flere har tatt til orde for å omregulere tomta til et rent firluftsområde med park og badeplass.

Debatten utløste strid innad i SV og MDG under lokalvalgkampen i fjor. I byråderklæringen fra okotber i fjor ble det likevel klart at byrådet at de skal vurdere de juridiske og økonomiske rammene ved omregulering av Sukkerbiten-tomta.

Fotografihuset har hentet inspirasjon fra Fotografiska i Stockholm som har over en halv million besøkende i året.

Powered by Labrador CMS