Kulturpolitikk

– Dette er dramatisk for en institusjon som lenge har vært tydelig på at vi har store økonomiske utfordringer, sa Kode-direktør Petter Snare da forslaget til statsbudsjettet ble lagt frem. Nå har han vært i møte med kulturministeren. Bildet er fra utstillingen «Kvadratets hjerte. Verk fra Erling Nebys samling».

Dette er kultursakene SV fikk gjennomslag for – og disse fikk nei

SV og regjeringspartiene Sp og Ap er enige om neste års statsbudsjett. I kulturbudsjettet kommer det blant annet frem at det ikke blir noen Musikerallianse. Men Kode-museene slipper kutt.

Publisert Sist oppdatert

Det ble søndag oppnådd enighet mellom SV og regjeringspartiene i forhandlingene om neste års statsbudsjett. Budsjettforhandlingene har pågått siden mandag 13. november.

I budsjettforliket kommer det blant annet frem at Teater Manu, som i flere år har søkt om økte økonomiske ressurser for å kunne produsere flere teaterforestillinger og prosjekter på norsk tegnspråk, får to millioner ekstra.

Teatersjef Janne Langaas har hatt flere møter med stortingspolitikere fra ulike partier.

– SV og Kathy Lie tok oss på ordet og løftet teatret i sitt alternative budsjett. Nå er budsjettforhandlingene avsluttet, og Teater Manu kan feire, sier hun.

Også Rosendal teater, Buskerudmuseum (øremerket Krøderbanen), Valdresmusea, Romsdalsmuseet, Norsk Skogfinsk Museum, Norsk blåseensemble og Arktisk Filharmoni får penger.

Det er også satt av to millioner til å styrke innkjøpsordningen for tegneserier.

Hatt møte med kulturministeren

­En av dem som var kritiske til regjeringens budsjett, var Kode, som lenge har vært tydelig på at museet har store økonomiske utfordringer.

Kode-direktør Petter Snare. Foto Håkon Mosvold Larsen / NTB

De hadde på forhånd bedt om 117 millioner kroner. Men i forslaget til statsbudsjettet for 2024, var driftsbudsjettet til museet kuttet med 13 millioner kroner. Det tilsvarer en nedgang på 20 prosent.

– Vi er takknemlig for at SV ser viktigheten av at Kode kan opprettholde driften på årets nivå. Det er helt avgjørende for oss, sier Kode-direktør Petter Snare til Samtiden.

Han forteller at de etter at forslaget til statsbudsjettet ble lagt frem, også har hatt et møte med kulturminister Lubna Jaffery om Kodes økonomiske situasjon.

– Vi har hatt et svært konstruktivt møte med kulturministeren der vi diskuterte en bærekraftig løsning for Kodes finansiering. Vi velger å være optimistiske, sier Snare.

Nei til Musikerallianse

For et par år siden fikk kunstnerorganisasjonen Creo én million kroner til utredning og oppstart av «Musikeralliansen», med mål om å lage en plan for å gjøre livet enklere for frilansmusikere. I vår ble det bevilget tre millioner kroner til oppstart i forbindelse med revidert statsbudsjett.

Regjeringen hadde ikke lagt inn flere midler i sitt forslag til statsbudsjett nå i høst, men SV foreslo å sette av 10 millioner kroner til dette.

– Både overraskelsen og skuffelsen var stor da det i departementets forslag til budsjett for 2024 ikke var satt av midler til videreføring av Musikeralliansen. Vi finner det svært merkelig at et flertallsvedtak på Stortinget våren 2023 – om en oppstart av en musikerallianse – ikke blir fulgt opp av angjeldende departement, et departement som ledes av en minister fra Arbeiderpartiet, skriver Creo på sine nettsider.

Og videre:

– Og selv om regjeringens foretrukne budsjettpartner SV – sammen med Rødt og Venstre – har lagt inn en slik allianse i sine budsjetter, velger Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå å stemme imot dette i behandlingen av statsbudsjettet. De stemmer altså mot noe de to ganger tidligere har stemt for.

– Vi kommer nå til å sette vår lit til det arbeidet som skal gjøres i Stortinget med den nye kunstnermeldingen – «Kunstnarkår» – og forventer at det kommer en bevilgning til Musikeralliansen i forbindelse med revidert statsbudsjett til våren, skriver de videre.

Ikke nytt Grieg­akademi

Griegakademiet har heller ikke fått penger og må belage seg på å fortsette i de gamle, nedslitte lokalene.

Det har blitt jobbet med å få bevilgninger til det nye Griegakademiet inn på statsbudsjettet over lengre tid, og SV hadde foreslått at Universitetet i Bergen (UiB) skulle få 26 millioner til dette formålet i sitt alternative budsjett. Dette har ikke ført fram.

UiB-rektor Margareth Hagen er ikke overrasket, ifølge Bergens Tidende:

«I oppløpet til budsjettforhandlingene stilte regjeringen ganske uventet krav om en ekstra kvalitetssikring, og det er vi nå i gang med,» sier hun til BT, og påpeker at dette betyr at de forventer en rask prosess når denne kvalitetssikringen er gjennomført.

Powered by Labrador CMS