Kulturpolitikk

Kulturminister Lubna Jaffery.

Dette er kultursakene det forhandles om nå

Kode-museene, opprettelse av en musikerallianse og scenekunstfeltet er på agendaen når regjeringen og SV forhandler om statsbudsjettet for 2024.

Publisert Sist oppdatert

I oktober la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2024, og for et par uker siden kom SVs alternative statsbudsjett, der de har lagt frem sine prioriteringer og krav til endringer.

På grunnlag av disse forslagene foregår det nå forhandlinger, og noen tiltak er det allerede kjent at blir prioritert i det endelige budsjettet for 2024.

Scenekunstfeltet

Ap og Sp er blitt enige med SV i budsjettforhandlingene om å øremerke tilskudd til teaterkompaniene Jo Strømgren kompani og Verdensteatret i neste års statsbudsjett, skriver Klassekampen i dag.

– Dette er vesentlig grep for å sikre nødvendig forutsigbarhet for de etablerte kompaniene, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet.

De to kompaniene har tidligere hatt fast bevilgning på statsbudsjettet. Men da støtteordningen med navnet basisfinansiering forsvant i 2018, var de to blant flere etablerte kompanier som mistet støtta. Siden da har de vært avhengige av øremerkede midler fra staten og andre finansieringskilder.

– Nå øremerker vi 3,3 millioner kroner til dem hver slik at begge kan gjennomføre all planlagt aktivitet for neste år. Begge kompaniene har året fullt av planer, så det hadde vært veldig synd om det ikke ble gjennomført, sier Solberg.

Dramatisk kutt for Kode?

– Dette er dramatisk for en institusjon som lenge har vært tydelig på at vi har store økonomiske utfordringer, sa Kode-direktør Petter Snare da forslaget til statsbudsjettet ble lagt frem. Nå har han vært i møte med kulturministeren. Bildet er fra utstillingen «Kvadratets hjerte. Verk fra Erling Nebys samling». Foto Anette Basso/Kode

En av dem som var kritiske til regjeringens budsjett, var Kode, som lenge har vært tydelig på at museet har store økonomiske utfordringer. De hadde på forhånd bedt om 117 millioner kroner. Men i forslaget til statsbudsjettet for 2024, var driftsbudsjettet til museet kuttet med 13 millioner kroner. Det tilsvarer en nedgang på 20 prosent.

– Vi er takknemlig for at SV ser viktigheten av at Kode kan opprettholde driften på årets nivå. Det er helt avgjørende for oss, så vi må ha troen. Dersom ingenting gjøres, må vi kutte i et allerede underfinansiert museum, sier Kode-direktør Petter Snare til Samtiden.

Han forteller at de i tillegg har hatt et møte med kulturministeren om Kodes økonomiske situasjon.

– Vi har hatt et svært konstruktivt møte med kulturministeren der vi diskuterte en bærekraftig løsning for Kodes finansiering. Vi velger å være optimistiske, sier Snare til Samtiden.

Musikerallianse?

I kulturbudsjettet foreslår SV blant annet å sette av 10 millioner kroner til opprettelsen av en musikerallianse.

For et par år siden fikk kunstnerorganisasjonen Creo én million kroner til utredning og oppstart av «Musikeralliansen», med mål om å lage en plan for å gjøre livet enklere for frilansmusikere.

Creo-leder Hans Ole Rian. Foto Ihne Pedersen, Creo

– Dette er et tiltak som er svært etterspurt blant mange av våre medlemmer, og vil kunne bli både et knutepunkt og et ressurssenter for norsk utøvende musikk i mange år framover, sa forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian, til Samtiden den gang.

Som en slags arbeidsgiver skulle den gi faste ansettelsesforhold og bedre levevilkår til profesjonelle frilansmusikere.

En slik ordning finnes for skuespillere og dansere i Norge, men ikke for musikere.

I vår ble det bevilget tre millioner kroner til oppstart i forbindelse med revidert statsbudsjett. Regjeringen hadde ikke lagt inn flere midler i sitt forslag til statsbudsjett nå i høst, men SV foreslår altså å sette av 10 millioner kroner til dette.

– Det er svært gledelig, skriver Creo på sine nettsider.

Ønsker å styrke flere poster

SV foreslår å opprette regionale kulturfond, noe en rekke ulike kunstnerorganisasjoner har jobbet for i lengre tid. De setter av ti millioner kroner til dette.

Ellers foreslår SV å styrke blant annet Kulturrom, Balansekunst, Norsk kulturfond, Norsk blåseensemble, Arktisk Filharmoni, Landsdelsmusikerordninger regionale jazzensemble.

Powered by Labrador CMS