Kulturbransjen

Kunsthøgskolen i Oslo.

Splittende diskusjoner på KHIO

Debatt om rasisme og sexisme tar av et halvt år etter at samme debatt startet på Kunstakademiet i København.

Publisert Sist oppdatert

Splittende diskusjoner fortsetter på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Noen mener sterke tiltak må til for å bekjempe rasisme og sexisme. Andre er bekymret for at de ikke lenger kan snakke og tenke fritt, skriver Aftenposten.

Dette skjer i kjølvannet av en lignende debatt på Kunstakademiet i København, som startet for et halvt år siden.

Dette er ikke tilfeldig, mener programleder for «Norsken, svensken og dansken» på NRK P2, Hilde Sandvik.

– Det er nøyaktig den samme diskusjonen. Man skulle tro at Oslo og København fulgte samme manuskript, sier hun til avisen.

Hun mener at kunststudenter er særlig åpne for nye strømninger fra utlandet, særlig fra USA. Fag som hvithetsstudier kjente man godt til allerede den gangen Sandvik selv studerte kunsthistorie i London på 1990-tallet . I dag har dette imidlertid smeltet sammen med en større offentlighet.

Kunststudentene i Skandinavia er ofte internasjonale. Det bidrar til at det importeres idéer, tror hun.

– Det er blitt en militant bevegelse. Og det starter i de kunstakademiene som skulle fremme den frie tenkningen. Det er forstyrrende å lese, sier Sandvik.

Rektor og over 130 studenter ved KHiO har foreslått å forandre pensum og fagene. De vil ha et oppgjør med rasisme og sexisme. Kritikere på og utenfor skolen mener det er å kopiere en farlig amerikansk tendens. De er bekymret for en slik politisk ideologi. Det kan true den frie samtalen og den frie kunsten, mener de.

Bakgrunnen for diskusjonene er et fotografi av Vanessa Beecroft, som ble gjenstand for debatt om sexisme og rasisme på KHiO. 12 stipendiater stilte i juni spørsmål ved fotografiet.

Rektor Måns Wrange vil også ha bildet fjernet og planlegger mer normkritikk, etikk og ikke-diskriminerende pedagogikk i undervisningen.

Les mer om bakgrunnen for diskusjonen i Aftenposten.

Powered by Labrador CMS