Kulturbransjen

Medlemmene i Norske kulturhus er tydelige på at de som arrangører nå må prioritere enda mer kommersielt, forteller leder i interesseorganisasjonen, Nina Hodneland. Illustrasjonsbilde.

– Norske kulturhus er svært bekymret for situasjonen

Nina Hodneland, daglig leder i Norske kulturhus, forteller at de er bekymret for bredden og variasjonen av innholdet på kulturhusene. – Medlemmene er tydelige på at de som arrangører nå må prioritere enda mer kommersielt.

Publisert Sist oppdatert

Norske kulturhus har sendt ut undersøkelser for å kartlegge situasjonen etter pandemien. Fokuset har vært på booking av aktiviteter og salg av billetter hos medlemmene deres.

Nå har de fått svar på undersøkelsen, og den viser at majoriteten av kulturhusene fremdeles har svakere resultater enn pre-pandemi og dyrtid.

– Norske kulturhus er svært bekymret for situasjonen, forteller daglig leder i Norske kulturhus, Nina Hodneland, til Samtiden.

Nina Hodneland er daglig leder i Norske kulturhus og forteller at de er svært bekymret etter å ha fått svarene på en fersk medlemsundersøkelse. Foto Norske kulturhus

På spørsmål om hva de viktigste funnene i undersøkelsen er, svarer Hodneland følgende:

  • Statistikken fra 1. halvår 2023 viser at majoriteten av kulturhusene fremdeles har lavere besøkstall enn i tiden før pandemi og dyrtid.
  • Spriket mellom hvordan små/mellomstore kulturhus, og de største kulturhusene klarer seg, er blitt ytterligere forsterket av pandemi og dyrtid.
  • For arrangører lengst nord i landet er situasjonene så utfordrende at vi er nødt til å rope varsko om den.
  • Oppsummert: De store arrangørene, med størst saler, i nærhetene av store byer gjør det godt. Mindre kulturhus, med små saler, som ligger mer grisgrendt til opplever det som ekstremt utfordrende å få både innhold og publikum til kulturhuset. Dette er ikke nytt i seg selv, men vi ser at tendensen har forsterket seg etter pandemien.

Mindre kulturhus sliter

Dette bekymrer organisasjonen.

– Selv om kulturhusene er kommunale, utgjør de en nasjonal infrastruktur av kulturarenaer over hele landet. Da er bekymringen stor over at nettopp mindre kulturhus, med små saler, som ligger mer grisgrendt til, sliter slik de gjør i dag, sier hun.

– Kulturhusene skal jo nettopp tilby gode kulturopplevelser, over hele landet.

Konsekvenser på kort og lang sikt

Hva er konsekvensene av situasjonen norske kulturhus står i?

– For det enkelte kulturhus er den første konsekvensen fallende publikum og svikt i inntjening, og det er dette vi ser nå.

På lengre sikt er de mest av alt bekymret for bredden og variasjonen av innholdet på kulturhusene, forteller hun.

– Svikt i publikumstall gir svikt i inntjening, og svekker arrangørenes evne til en variert programmering. Medlemmene i Norske kulturhus er tydelige på at de som arrangører nå må prioritere enda mer kommersielt.

Powered by Labrador CMS