Kulturbransjen

Fra konsert på St. Croix-huset i Fredrikstad, som er et av stedene som mottar støtte i denne tildelingsrunden.

Midler til utstyr, scener og øvingsrom: – Det er utrolig inspirerende å se hva det vil kunne utgjøre

I den siste tildelingsrunden i 2023 har søknadene vist et stort behov for egnede og tilrettelagte lokaler, ifølge Kulturrom.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en enorm bredde i denne rundens tildelinger, og en geografisk spredning med tilskudd til tiltak i 69 ulike kommuner, sier Karen Sofie Sørensen, daglig leder i Kulturrom.

– Alle de største byene er representert samtidig som mange lokalsamfunn med kun et par hundre innbyggere får gjort en investering som muliggjør masse ny aktivitet for lokalt kulturliv og bedre egna kulturelle møteplasser.

I Kulturroms siste tildelingsrunde i 2023 har søknadene gjort det tydelig at det er et stort behov for egnede og tilrettelagte lokaler, ifølge Kulturrom.

Det gjelder hele landet og for alle aldersgrupper, men det er særlig lokaler for unge som har stukket seg ut med et ekstra stort behov. Etter gjennomgangen og behandlingen av alle søknadene, har flere tiltak rettet mot unge nå fått tilskudd.

Variert

­126 tilskuddene er altså fordelt på 69 kommuner. På listen over mottakere er det alt fra dansekollektiv til korps som drifter rom for det lokale kulturlivet, til rockeklubber, ungdomslag og samfunnshus.

Sørensen gleder seg til å se hva midlene kan føre til:

– Det er utrolig inspirerende å se hva disse små og store tilskuddene vil kunne utgjøre og utløse de neste årene. Vi gleder oss til å besøke mange av disse lokalene og se hva midlene muliggjør i tiden framover!

På tildelingslisten er det mange organisasjonseide bygg, det er i alt 19 korps som får instrumenter eller utstyr til felles benyttelse, scener som får tilskudd til lydisolasjon som er avgjørende for videre drift, investering i etablering av nye scener og flere rom får bedre akustikk og scenetepper. Øvingsfellesskap og lokaler for dansere blir utstyrt og hele 65 scener får på plass avgjørende og grunnleggende lyd- og lysutstyr.

– Vil gi oss mulighet til å tilby flere kulturopplevelser

Blant mottakerne finner vi St.Croix-huset i Fredrikstad, som omtales som Fredrikstads kulturelle «fellesstue».

Det er et offentlig kulturhus i sentrum av byen som åpnet sine dører i 1991. Huset består i dag av 2500 kvm med 12 aktivitetsrom, en vegetarkafé og fire scener – og er et godt besøkt hus, ifølge Kulturrom.

Husets drives med en visjon om å være et kulturelt og sosialt møtested der innbyggere kan medvirke og samvirke, og der veien fra idé til handling er kort.

Kulturrom har ved flere anledninger gitt tilskudd til St. Croix-huset. Tidligere har de fått midler til både øvingsutstyr og lydteknisk utstyr til scenen. I denne runden får huset etterlengtede midler (57.500 kroner) til ny lysmikser med flight.

– Tilskuddet fra Kulturrom gir oss mulighet til å anskaffe en lysmikser til bruk på vårt lokale kulturhus sine ulike saler og scener. Lysmikseren vi hittil har tatt i bruk er utdatert og eies av en privatperson, og vi har de siste årene vært preget av innkjøpsstopp i vår kommune. Det lokale kulturhuset vårt er til for byens innbyggere, og husets innhold skapes i stor grad av initiativ fra lokale ildsjeler, sier Sara Jeanine Heidenstrøm fra St. Croix-huset.

De ønsker å tilby profesjonelle rammer for de som kommer til dem.

– En ny lysmikser vil gi oss mulighet til å kunne tilby flere kulturopplevelser til byens innbyggere, og tilby lysteknikk til både utøvere, leietakere og samarbeidspartnere på det nivået vi ønsker.

– Huset har videre et stort fokus på unge utøvere og ungdom, og ønsker å tilby de en profesjonell arena å vise seg frem på, blant annet gjennom å få oppleve å stå på en scene med profesjonelt lys og lyd, sier hun.

Prioriteringene

Også Kuben Alta er blant dem som mottar tilskudd av Kulturrom i denne runden. Foto Jens C. Andreassen

I rapporten fra Fordelingsutvalget skriver de blant annet at de ønsker å være med på å legge til rette for god tilgang på egnede og utstyrte rom for kultur, uansett hvor man bor i Norge. I denne runden har de blant annet prioritert gode søknader fra forsamlingshus og samfunnshus på små tettsteder og i lokalsamfunn, da de ønsket å styrke og utvikle husene til å bli hensiktsmessige kulturrom, slik at det kan stimulere til økt kulturtilbud og større interesse for musikk, teater og dans.

De ser en økning i søknader knyttet til utstyr og instrumenter fra korps og orkestre. I denne runden har de valgt å prioritere søknader fra fellesskap som synliggjør og viser til sambruk og samarbeid om utstyr mellom ulike aktører og brukere.

Fordelingsutvalget forsøker å prioritere tiltak som synliggjør et grunnleggende behov for utstyr, og som kan vise til et bærekraftig perspektiv i utstyrsplanen. Bevisste og langsiktige innkjøp er bra for miljøet, og Kulturrom ønsker å fokusere på at utstyr som kjøpes med tilskudd skal være holdbart og av god kvalitet, med en forventet levetid på minimum syv til ti år.

Kulturlivet må bidra der de kan for å sikre en bærekraftig utvikling, og derfor lanserer Kulturrom på nyåret tilskudd til «Grønnere investeringer» som skal gi nye muligheter for framtidsretta løsninger og supplere de eksisterende tilskuddsområdene.

De skriver også at tilskudd til aktører som fremmer mangfold gjennom tiltak som omfatter bredden og eliten, unge og eldre, ulike kulturuttrykk, ulike kjønn, etnisitet, religion og funksjonsevne er i kjernen av formålet.

Powered by Labrador CMS